Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: заяви про «обмін Медведчука» ми розглядаємо як провокацію


Президент Володимир Зеленський сьогодні відвідав Донбас (фото ілюстративне)
Президент Володимир Зеленський сьогодні відвідав Донбас (фото ілюстративне)

Жодних інших форматів обміну утримуваними особами, окрім погодженого в рамках Тристоронньої контактної групи та «нормандського формату», Україна не визнає. Про це заявив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Радіо Свобода під час поїздки в Авдіївку.

«Інших форматів обміну ми не знаємо і не визнаємо. Всі обміни, які були, йдуть за відповідним форматом: людей перевіряють служби. Ми повинні розуміти, хто приїжджає. Будь-які інші формати ми розглядаємо як провокацію», – сказав Зеленський.

Він також нагадав, що до в’язнів в ОРДЛО так і не були допущені представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, як було домовлено на Паризькому саміті «нормандської четвірки».

«Ми списки передали. Ми чекали на відповідь від російської сторони», – заявив президент.

16 січня в підтримуваних і скеровуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угрупованнях «ДНР» і «ЛНР», що захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними, заявили, що вирішили «в односторонньому порядку» передати владі України деяких утримуваних ними ув’язнених громадян України. За їхніми словами, йдеться про групу жінок, літніх і важко хворих осіб, у яких російські гібридні сили не бачать загрози для себе.

При цьому в заяві від імені обох угруповань стверджується, що передача має відбутися «за посередництва Віктора Медведчука», народного депутата від «ОПЗЖ» і кума президента Росії Володимира Путіна.

Українська делегація в ТКГ розкритикувала роль Медведчука в поверненні українців із ОРДЛО, заявивши, що він і Росія намагаються «використати полонених у своїх політичних інтересах».

22 січня голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук повідомив, що процес передачі громадян Віктору Медведчуку зупинено.

Останній обмін утримуваними між Україною та російськими гібридними силами на Донбасі відбувся 16 квітня 2020 року. З полону звільнили 20 осіб, а українська сторона передала угрупованням Кремля 14. У списках спочатку значилося 18 прізвищ, але 4 не погодилися повертатися в ОРДЛО.

XS
SM
MD
LG