Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ: звільнення українських чиновників за люстрацією порушило їхні права


В ЄСПЛ додали, що в цьому відношенні український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, запроваджених в інших державах Центральної та Східної Європи, «які були більш цільовими і вузько спрямованими»
В ЄСПЛ додали, що в цьому відношенні український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, запроваджених в інших державах Центральної та Східної Європи, «які були більш цільовими і вузько спрямованими»

Звільнення державних службовців на підставі українського закону про люстрацію, тобто закону «Про очищення влади», призвело до порушення їхніх прав – таке рішення 17 жовтня ухвалив Європейський суд із прав людини після розгляду скарг п’яти українських громадян, повідомляє пресслужба ЄСПЛ.

«Суд не ставив під сумнів, що в період перебування при владі колишнього президента Віктора Януковича система державної служби та демократичного врядування України постала перед значними викликами. Однак суд вирішив, що закон про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони займали посади на державній службі протягом більш ніж року за часів президентства п. Януковича, або на підставі зайняття посад у Комуністичній партії до 1991 року. Отже вказаний закон не зважав на особисту роль, яку відігравали заявники, а також на те, чи були вони особисто пов’язані з будь-якою недемократичною діяльністю, що мала місце в період правління колишнього президента», – йдеться в ухвалі суду.

В ЄСПЛ додали, що в цьому відношенні український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, запроваджених в інших державах Центральної та Східної Європи, «які були більш цільовими і вузько спрямованими».

Суд постановив, що Україна має сплатити кожному із п’яти заявників 5000 євро на відшкодування моральної шкоди. Суд також присудив 1500 євро одному із заявників і по 300 євро іншим на відшкодування судових витрат.

У сьогоднішньому рішенні у цій справі ЄСПЛ одноголосно встановив: «порушення статті 6 § 1 (право на справедливий суд) Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з занадто тривалим розглядом справ трьох перших заявників на національному рівні, та порушення статті 8 (право на повагу до приватного життя) Конвенції щодо усіх п’яти заявників».

Закон про люстрацію набрав чинності в жовтні 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до Конституційного суду з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Наразі рішення не ухвалили. Станом на квітень в Україні люстрували 922 чиновники.

12 липня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради свої пропозиції з доповненнями до закону про люстрацію.

Зеленський пропонує заборонити обіймати державні посади людям, які працювали на керівних посадах у державних органах з 23 лютого 2014-го по 19 травня 2019 року.

XS
SM
MD
LG