15:11 03.10.2018

Україна розраховує на серйозну взаємодію з США в питаннях зміцнення системи ППО - Турчинов

2 хв читати
Україна розраховує на серйозну взаємодію з США в питаннях зміцнення системи ППО - Турчинов

Україна розраховує на новий формат двостороннього ВТС із західними союзниками в питаннях поставок летального озброєння й очікує сприяння США в питаннях зміцнення української системи ППО, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Відповідаючи на запитання журналістів під час відвідування Харківського "Заводу ім. Малишева" в середу, секретар РНБО наголосив: для України, яка стримує вже п'ятий рік російську агресію на кордоні з ЄС, питання формату ВТС із західними союзниками "принципове".

Незважаючи на те, що питання боєздатності ЗСУ в новій ситуації стало, по суті, питанням регіональної європейської безпеки, зазначив О.Турчинов, західним союзникам знадобилося чотири роки, щоб здійснити "прорив" у питанні, за його словами, "нічим не зрозумілої" заборони на поставки летального озброєння Україні.

"Але перший крок уже зроблено", - наголосив він, нагадавши про розпочаті в 2018 році поставки США Україні високоточного протитанкового озброєння.

"Я думаю, що і до кінця року, і під час планування (оборонного) бюджету на майбутній рік, ми говоритимемо (зі США - ІФ) про більш серйозні системи взаємодії (у ВТС), зокрема в напрямку ППО", - сказав секретар Радбезу.

Раніше, в серпні, голова дипміcії України в США Валерій Чалий повідомив, що Україна розраховує на розширення ВТС із США та позитивне рішення Вашингтону з питання про можливу закупівлю американських ЗРК Patriot для зміцнення української системи ППО.

Перспективи розвитку двостороннього ВТС, включаючи сприяння США в зміцненні системи ППО України, обговорювалися, зокрема, під час переговорів міністра оборони України Степана Полторака та глави Пентагону Джеймса Меттіса (James Mattis) у рамках візиту глави українського військового відомства до США в лютому 2018 року.

Плани розширення співпраці між Україною та США у сфері ВТС були також однією з тем переговорів на вищому рівні в рамках офіційного візиту до США президента Петра Порошенка в червні 2017 року. За оцінками української сторони, активізацію двостороннього ВТС покликане активізувати підписання нових українсько-американських угод про оборонні закупівлі, спрямованих, зокрема, на реалізацію озвучених США в 2014 році ініціатив у частині компенсації втрат українського ОПК від розриву ВТС із РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Австралія оголосила новий пакет допомоги Україні на AUD31 млн

Зеленський прибув до Стокгольма на саміт "Україна - Північна Європа"

За добу на східному напрямку відбулося 127 бойових зіткнень, від початку поточної 20 - ОСУВ "Хортиця"

Нічна атака по Києву залишила без світла 560 приватних будинків і 32 установи - Міненерго

Єрмак обговорив із президентом Всесвітньої боксерської ради підтримку Саміту миру

Сирський обговорив із генералом Брауном нагальні потреби ЗСУ

Кількість загиблих унаслідок удару по Харкову зросла до 5 осіб - ОВА

Сили оборони України атакували поромну переправу і нафтовий термінал у Краснодарському краї РФ - Генштаб ЗСУ

Надання дозволу на демонтаж радянської символіки з мосту Патона в компетенції департаменту охорони культспадщини КМДА - Мінкультури

Унаслідок ранкової атаки в Голосіївському районі Києва знищено трансформатор - ДТЕК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА