14:47 11.05.2018

Порошенко: Зустріч у "нормандському форматі" можна провести вже на початку червня

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко вважає за доцільне проведення зустрічі "Нормандське четвірки" (Німеччина, Франція, Україна Росія) на початку наступного місяця.

"Я вважаю, що її можна і варто провести вже на початку червня. Наскільки ці мої надії будуть реалізовані - ми будемо знати вже 23-24 травня, коли будуть зроблені спроби попереднього узгодження", - сказав П.Порошенко на спільній прес-конференції з президентом Словенії Борутом Пахором у п'ятницю в Києві.

Водночас він додав, що зустріч у "нормандському форматі" не повинна бути лише зустріччю заради зустрічі.

Президент України зазначив, що на зустрічі у "нормандському форматі" необхідно напрацювати рішення. "І передусім це повинно бути рішення, що має забезпечити компонент безпеки Мінських домовленостей, складовою частиною якого має стати рішення Ради безпеки ООН щодо миротворчих сил на окупованому Донбасі", - пояснив П.Порошенко.

На думку глави Української держави, це найефективніший і, можливо, єдино можливий спосіб для того, щоб розпочати політичний процес для підготовки до місцевих виборів на Донбасі під контролем міжнародних сил із забезпечення миру.

"В інших випадках ніхто не зможе ні проводити кампанію українських представників, ні мати доступ до мас-медіа, ні забезпечити свободу зустрічей, ні проконтролювати вільне волевиявлення громадян", - зазначив П.Порошенко.

Він також повідомив, що цю позицію підтримали європейські партнери.

Як повідомлялося, 10 травня П.Порошенко після переговорів в Аахені (Німеччина) заявив, що скоординував із федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном дії щодо проведення найближчим часом засідання у "нормандському форматі".

"18 і 23 (травня) відбудуться зустрічі з Путіним в Ангели Меркель та в Еммануеля Макрона. Ми чітко погодили і скоординували ті кроки, той порядок денний, які ми маємо зробити для того, щоб найближчим часом провести засідання "нормандського формату". Найімовірніше, це може відбутися в Парижі ", - заявив П.Порошенко в Аахені.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив 10 травня за підсумками переговорів із главою МЗС ФРН Хайко Маасом, що Росія готова до зустрічі в Нормандському форматі (Росія, Німеччина, Франція, Україна) на рівні глав МЗС за умови наповнення цієї зустрічі конкретним змістом.

"Наш колега (глава МЗС ФРН Хайко Маас - ІФ) згадав пропозицію зібратися на рівні міністрів закордонних справ у Нормандському форматі. Ми готові таку пропозицію розглядати. Сьогодні навіть обговорювали конкретне наповнення такої можливої зустрічі", - сказав С.Лавров.

За його словами, "у німецьких колег є власні ідеї". "Ми сказали, що міністри ("нормандської четвірки" - ІФ), якщо вони зустрінуться, зобов'язані просто, як мінімум, завершити те, що було доручено трьома президентами і канцлером ще півтора року тому в Берліні, а саме домогтися згоди на розведення сил і коштів у станиці Луганській, чому зараз перешкоджає українська сторона всупереч багаторазовим підтвердженням ОБСЄ про можливість це зробити", - наголосив С.Лавров.

Крім цього, глава російського зовнішньополітичного відомства заявив про необхідність "зафіксувати на папері так звану "формулу Штайнмаєра" про наділення Донбасу особливим статусом, про вступ закону про особливий статус у силу в контексті проведення виборів".

"Це, як мінімум, без якого, напевно, міністри не можуть відзвітувати перед лідерами про те, що вони виконують свої функції сумлінно", - наголосив С.Лавров.

На уточнювальне запитання про можливе проведення зустрічі в Нормандські форматі, С.Лавров відповів: "Час скликання міністерської зустрічі" нормандської четвірки "- це ініціатива, яку ми підтримали, висловилися за те, щоб добре підготувати цей контакт. А стосовно термінів потрібно домовлятися".

Міністр висловив сподівання, що "це не буде довгий період, необхідно знайти дати, які б усіх влаштували". За його словами, необхідно узгодити зручні для чотирьох міністрів дату і час.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА