Доступність посилання

ТОП новини

За і проти. Як відреагували українські парламентарі на заяву Волкера щодо «особливого статусу» Донбасу


Сесійна зала Верховної Ради
Сесійна зала Верховної Ради

Спеціальний представник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер закликав продовжити дію закону про «особливий статус» для непідконтрольної нині Києву частини Донбасу. Про це він заявив в інтерв’ю «Голосові Америки». На думку Волкера, закон, що так і не почав діяти, має продовжувати свою чинність. Чи проголосує Верховна Рада за це, і що з цього приводу думають українські парламентарі?

У своєму інтерв’ю «Голосові Америки» спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер наголосив на важливості продовження дії закону про «особливий статус» для непідконтрольної нині Києву частини Донбасу.

«Я розумію розчарування українських законодавців і суспільства, вони зробили необхідні кроки, як-от ухвалення цього закону про «особливий статус» і закону про амністію. Натомість Росія не зробила нічого для завершення конфлікту й виведення військ.Закон було ухвалено, але не було його застосування. На сьогодні і немає «особливого статусу», – сказав Волкер.

Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту США щодо України
Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту США щодо України

Крім того, представник Держдепартаменту США висловив думку, що шкоди від продовження дії закону не буде. Мінуси будуть лише в разі, якщо не продовжити дію цього закону. На його думку, з українського боку було б логічно продовжувати тиснути на Росію і не дозволити їй використати зупинення чинності закону на користь Росії.

А от думки українських парламентарів розділилися. Олексій Рябчин, народний депутат від фракції «Батьківщина», впевнений у тому, що Верховна Рада навряд чи зможе набрати більшість, щоб проголосувати за продовження дії закону про «особливий статус» – так скорочено називають закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

«Минулого разу про це нам казала пані Нуланд. Ми постійно бачимо цю комунікацію, але нічого не змінюється. Можливо, треба змінювати парадигму? Треба переходити на Будапештський формат і нагадувати нашим союзникам, що в них також були певні обіцянки. Треба іншим чином робити дипломатичний тиск на Росію, збільшувати санкції. Я прогнозую, що тут буде важка дискусія у Верховній Раді, тому що законопроекти дуже не популярні», – каже Рябчин.

Олексій Рябчин, народний депутат від фракції «Батьківщина»
Олексій Рябчин, народний депутат від фракції «Батьківщина»

Вважає, що дію закону про «особливий статус» для ОРДЛО варто продовжити, депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко. На його думку, продовження дії закону зможе допомогти у врегулюванні конфлікту.

«Треба не тільки дію цього закону продовжувати, бо це лише один із елементів. Парламентові треба серйозно почати роботу над формуванням законодавства щодо політичної частини Мінських угод. Треба робити все для формування українського порядку денного для завершення війни на Донбасі. Бо зараз за Україну вирішують без України, і, як бачимо, рекомендації, продовжувати чи не продовжувати, дає не президент України», – каже Павленко, запевняючи, що «Опозиційний блок» буде голосувати за продовження дії закону.

Депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко
Депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко

Іван Вінник із «Блоку Петра Порошенка» вважає, що закон про «особливий статус» для ОРДЛО не може існувати одночасно з так званим «Законом про деокупацію».

«Мінські домовленості мають еволюціонувати у зв’язку з тим, що їхній зміст уже морально застарів через розвиток ситуації на сході України та в Криму. Верховна Рада ухвалила закон про деокупацію, де визначили, ким окуповані ці території, за допомогою чого. Треба враховувати зміст закону про деокупацію, який повністю перекреслює дію закону про «особливий статус», який своїм змістом натякає на наявність там якихось «внутрішніх громадянських заворушень», – каже Вінник.

Іван Вінник, депутат з «Блоку Петра Порошенка»
Іван Вінник, депутат з «Блоку Петра Порошенка»

На думку Вінника, продовжувати дію закону про «особливий статус» неможливо, особливо в контексті чинного закону про деокупацію. Але обговорювати це питання Верховна Рада буде, і вже після цього ухвалюватиме рішення, каже депутат.

Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» був ухвалений 16 вересня 2014 року. Цей закон створили в рамках мінських домовленостей, він передбачає згаданий особливий порядок терміном на 3 роки для непідконтрольних Києву територій, межі яких визначені мінськими угодами.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Дар'я Куренная

    Журналістка Радіо Донбас.Реалії. На Радіо Свобода – з 2016 року. Закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ЗМІ – з 2004 року. До 2014 року працювала в донецьких медіа.

XS
SM
MD
LG