07:18 30.04.2018

Філарет закликав світову спільноту не допустити порушення принципів релігійної свободи в ОРДЛО

2 хв читати
Філарет закликав світову спільноту не допустити порушення принципів релігійної свободи в ОРДЛО

Патріарх Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет звернувся до міжнародного співтовариства з проханням не допустити вигнання УПЦ КП з тимчасово окупованих районів Донбасу.

"Звертаюся до керівництва держав – учасників "Мінського процесу", а також до Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу, ООН і ОБСЄ з проханням невідкладно звернути увагу на різке погіршення ситуації з дотриманням права на свободу совісті в окремих районах Донецької та Луганської областей України, які тимчасово не підконтрольні українському уряду (далі - ОРДЛО)", - йдеться у відкритому листі на сайті УПЦ КП в суботу.

Як зазначає Філарет, в ОРДЛО було прийнято рішення про те, що релігійні громади, які діють на цій території, повинні зареєструватися за "з місцевим законодавством". Також повідомляється, що релігійні організації, які не пройдуть процес "реєстрації", будуть позбавлені можливості здійснювати богослужіння і взагалі існувати в ОРДЛО.

"Так, священикам Київського Патріархату в ОРДЛО було повідомлено представником "влади", що протягом одного місяця релігійні громади мають бути "зареєстровані згідно із законом республіки". У разі, якщо протягом цього терміну "реєстрація" не відбудеться - релігійні громади позбавлять прав на землю і майно, в тому числі храми, їх діяльність буде заборонена, а священики - "вислані з території республіки", - йдеться у зверненні.

Філарет вважає, що Донецька і Луганська "народні республіки" не є державами і не визнані жодною країною - членом ООН. Вимога до релігійних організацій, які діють на території ОРДЛО, "реєструватися за республіканським законодавством" неприйнятна і не може бути виконана, адже це означатиме порушення законодавства України.

Він звертається до країн-учасниць "Мінського процесу" і до міжнародного співтовариства із закликом вжити невідкладних заходів з метою не допустити ще більшого порушення принципів релігійної свободи в цьому регіоні.

"Зокрема звертаюся до Російської Федерації, яка де-факто контролює зазначені райони, а також до Московського Патріархату, який має в цих районах істотне представництво і вплив, з вимогою зупинити провокаційні дії "влади де-факто" в ОРДЛО. Сподіваюся, що спільними зусиллями вдасться не допустити актів насильства та інших порушень принципів релігійної свободи, які ще більше погіршать ситуацію в регіоні", - йдеться у зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зняття обмежень на використання західної зброї вкрай важливе для України - Стефанчук

Полковника Сухаревського призначено командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ

Кількість бойових зіткнень на лінії фронту зросла до 66

У НАТО відбудуться засідання міністрів оборони альянсу, групи "Рамштайн" і Ради Україна-НАТО

У Миколаївській області є влучання в нежитлове приміщення, попередньо без постраждалих

Через Резерв+ оновили свої дані 1 млн 480 тис. військовозобов'язаних, серед них 220 тис. жінок - Міноборони України

У Харкові тимчасово відселяють людей, щоб знешкодити ворожий боєприпас, що не розірвався

У Миргородському районі одна людина постраждала після ракетної атаки РФ

У Харкові з-під завалів витягли ще одного постраждалого, їхня загальна кількість сягнула семи

Авіаційна служба Малаві втратила контакт із літаком, на якому летів віцепрезидент країни та особи, котрі його супроводжували

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА