17:38 07.12.2020

Новий санкційний механізм ЄС буде ефективним для покарання винних у порушеннях прав людини на тимчасово окупованих територіях України, сподіваються в МЗС

2 хв читати
Новий санкційний механізм ЄС буде ефективним для покарання винних у порушеннях прав людини на тимчасово окупованих територіях України, сподіваються в МЗС

Україна схвалює і підтримує впровадження Європейським Союзом нового універсального характеру санкційного механізму у сфері порушень прав людини, який було затверджено в понеділок рішенням Ради ЄС, і розраховує, що він буде ефективним і системним інструментом покарання винних у порушеннях основних прав людини на тимчасово окупованих територіях України, заявили в українському МЗС.

"Розраховуємо, що новий санкційний механізм Євросоюзу буде ефективним і системним інструментом покарання винних у порушеннях основоположних прав людини на тимчасово окупованих територіях України і спонукатиме окупаційну адміністрацію до припинення цих злочинів. Російська Федерація повинна забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних та гуманітарних організацій до окупованих Криму і територій на сході України з метою моніторингу становища з правами людини та полегшення умов життя українських громадян, які там перебувають", - ідеться в коментарі МЗС України в понеділок.

У міністерстві очікують, що імплементація правозахисного санкційного режиму стане частиною регулярного діалогу України з ЄС з питань прав людини, а також консультацій із правових наслідків тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополя.

"Цим рішенням ЄС вкотре засвідчив, що є визнаним світовим лідером у боротьбі з порушеннями прав людини", - наголошується в коментарі.

У МЗС зазначили, що символічним є те, що новий санкційний режим з'явився напередодні Всесвітнього дня прав людини, суттєво посиливши глобальні зусилля в реагуванні на злочини проти основоположних прав, утиски свобод і приниження гідності, які залишаються поширеним явищем у багатьох регіонах світу.

Прояви масштабних порушень прав людини сьогодні спостерігаються і безпосередньо в Європі, додали в українському зовнішньополітичному відомстві.

"Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України – Автономна Республіка Крим і місто Севастополь та окремі райони Донецької і Луганської областей - з 2014 року перетворилися на місця практично безконтрольного для світової спільноти безправ’я, переслідувань за громадянську позицію, політично вмотивованих ув’язнень, тортур і вбивств, відсутності свободи слова, релігії і права на збереження національної ідентичності на власній землі. Гоніння окупаційної влади РФ зазнає цілий народ – кримські татари. Сотні громадян України в РФ та на окупованих нею територіях України залишаються незаконно ув’язненими як політичні заручники", - наголошується в коментарі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА