ua en ru

В НБУ прокоментували судове рішення про відсторонення Рожкової

В НБУ прокоментували судове рішення про відсторонення Рожкової Фото: Катерина Рожкова (НБУ)

Нацбанк подав апеляцію

Національний банк України вважає рішення Дарницького суду Києва про відсторонення від посади заступника голови НБУ Катерини Рожкової незаконним. Про це прес-служба НБУ повідомила у відповідь на запит РБК-Україна.

"Національний банк не отримував від Дарницького районного суду Києва будь-яких рішень щодо обмежень у виконанні Катериною Рожкової повноважень заступника голови, і таким чином не має жодних підстав для прийняття будь-яких відповідних заходів. Відповідно до частини другої статті 157 Цивільного процесуального кодексу України, ухвали про забезпечення позову не можуть бути виконані до їх направлення судом, який виніс відповідну постанову, особам, на яких такі рішення стосуються. Таким чином, Національний банк буде розглядати питання про виконання постанови після його одержання від суду", - сказано в коментарі.

У прес-службі зазначили, що про наявність позову народного депутата та винесення судом зазначеної постанови Національного банку стало відомо з відкритих джерел.

Національний банк вважає вищевказана постанова незаконним, прийнятим з порушенням цілого ряду законодавчих актів і створює небезпечний прецедент щодо блокування роботи органів державної влади.

НБУ оскаржив рішення суду в апеляційному порядку (сьогодні, 25 квітня 2018 року, була подана апеляція) і найближчим часом подасть у Вищий рада правосуддя та правоохоронні органи заяви з метою здійснення перевірки дій судді на наявність у них ознак дисциплінарного проступку і ознак вчинення злочину у відповідності з законодатльством

"Національний банк відзначає, що ці обставини ще раз наочно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційного використання судової системи як інструменту політичного тиску на органи державної влади", - йдеться у відповіді НБУ.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо про те, що суд відсторонив Рожкову від виконання обов'язків заступника голови Нацбанку. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному реєстрі.