Біологи зрозуміли призначення сміттєвої ДНК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біологи зрозуміли призначення сміттєвої ДНК

Технології&Авто
4374
Дослідники з Інституту наук про життя при Університеті Мічигану і Медичного інституту Говарда Х’юза визначили, як сателітна ДНК, яка вважалася сміттєвою ДНК, відіграє найважливішу роль в збірці геному.
Перицентромірна сателітна ДНК складається з дуже простої і часто повторюваної послідовності генетичного коду. І хоча на неї припадає значна частина нашого геному, сателітна ДНК не містить якихось конкретних інструкцій по створенню будь-яких конкретних білків. Більше того, її повторюваний характер, як вважали, робить геном менш стабільним і більш уразливим для пошкоджень або хвороб.
Донедавна вчені вважали, що «сміттєва», або «егоїстична», ДНК не має ніякого значення і не служить жодній меті. “Ми не могли просто так змиритися з думкою про те, що це просто геномне сміття”, – говорить Юкіко Ямашита, професор досліджень в LSI і провідний автор дослідження.
“Якщо вона нам не потрібна і ми не отримуємо від неї нічого, еволюція б напевно від неї позбулася. Але цього не сталося”. Ямашита і її колеги вирішили подивитися, що станеться, якщо ці клітини не будуть використовувати перицентромірну сателітну ДНК.
Оскільки вона існує у вигляді довгих повторюваних послідовностей, вчені не можуть просто мутувати або вирізати всю ДНК з геному. Замість цього вони доручили справу білку D1, який зв’язується з сателітною ДНК.
Вчені видалили D1 з клітин широко використовуваного для випробувань організму, Drosophila melanogaster (плодова мушка). І тут же виявили, що зародкові клітини – які зазвичай перетворюються в сперму або яйцеклітини – вмирають. Подальший аналіз показав, що вмираючі клітки формували мікроядра або крихітні брунькування за межами ядра, які включали частини геному. Без всього генома, інкапсульованого в ядро, клітини не могли вижити. Вчені вважають, що білок D1 зв’язується з сателітної ДНК, збираючи все хромосоми в ядрі. Якщо білок D1 не може захопити сателітну ДНК, клітина втрачає здатність утворювати повне ядро ​​і вмирає. Подальші випробування показали, що сателітна ДНК необхідна для виживання клітин у різних видів, які вбудовують ДНК в ядро, включаючи і людей.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас