21:00 17.02.2021

В окупованому Криму заарештовано шестеро ймовірних учасників "Хізб ут-Тахрір"

2 хв читати
В окупованому Криму заарештовано шестеро ймовірних учасників "Хізб ут-Тахрір"

Шестеро жителів Кримського півострова, яких ФСБ Росії вважає організаторами або учасниками "Хізб ут-Тахрір", відправлені під арешт за рішенням двох судів, повідомили адвокати.

Серед фігурантів справи - Азамат Еюпов, Ленур Сейдаметов, Ернест Ібрагімов, Олег Федоров, Тимур Ялкабов і Яшар Шихаметов.

Матеріали стосовно п'ятьох затриманих розглядалися в Київському районному "суді" окупованого Сімферополя, ще по одному - в Ленінському районному "суді" Севастополя. Всі чоловіки заарештовані на 1 місяць 29 діб, до 15 квітня. Адвокати будуть оскаржувати постанови "судів".

На сайті Київського районного "суду" Сімферополя міститься інформація про арешт 5 осіб без згадки їхніх прізвищ. "Двоє обвинувачуються в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 30, ст. 278 КК РФ, тобто замах на насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади", - йдеться також у прес-релізі.

"Київський районний суд Сімферополя виніс рішення - помістити Федорова, Ібрагімова і Ялкабова під арешт в СІЗО до 15 квітня", - сказав адвокат Еміль Курбедінов, який представляв на засіданнях інтереси перших двох.

"Київський райсуд Сімферополя ухвалив взяти під варту Еюпова на 1 місяць і 29 днів. Буду оскаржувати", - сказав його адвокат Сіяр Панич.

Також цей "суд" заарештував Сейдаметова.

Ленінський районний "суд" Севастополя ухвалив відправити в СІЗО Шихаметова. "Мого підзахисного - індивідуального підприємця, 1970 року народження, - суд вирішив узяти під варту на 1 місяць 29 діб, до 14 квітня", - сказав адвокат Олексій Ладин.

Двоє з шести заарештованих - Ялкабов і Еюпов - проходять за частиною 1 статті 205.5 КК Росії (організація терористичної організації), що залишилися четверо - у частині 2 тієї самої статті (участь у терористичній організації).

"Вони себе винними не визнають, кажуть, що до них повинні застосовувати четверту Женевську конвенцію 1949 року - як до громадян України, говорять, що це політичне переслідування", - сказав адвокат Курбедінов.

Обшуки проходили вранці 17 лютого в п'яти регіонах окупованого півострова: Бахчисараї, Білогірську, Сімферополі, в Радянському районі та на околицях Севастополя, повідомила раніше агентству адвокат Ліля Гемеджі.

ФСБ щодо подій у Криму поки жодних коментарів не давала.

На території Криму після його анексії Росією в 2014 році регулярно проводяться обшуки в будинках прихильників "Хізб ут-Тахрір". "Хізб ут-Тахрір" ("Ісламська партія звільнення") за рішенням Верховного суду РФ з 2003 року визнано в цій країні терористичною організацією і заборонено.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА