RU
 

У Порошенка прокоментували виведення грошей Януковича через його банк

Корреспондент.net,  10 листопада 2018, 15:50
0
1732
У Порошенка прокоментували виведення грошей Януковича через його банк
Порошенку знову пред'являють претензії через його бізнес

Згідно з розслідуванням програми Схеми, майже 2 млрд гривень, які лежали на депозитах підставних осіб у банку Олександра Януковича, були виведені через Міжнародний інвестиційний банк Петра Порошенка.

 
У прес-службі Адміністрації президента відреагували на інформацію програми Схеми про виведення 2 мільярдів гривень Януковича через Міжнародний інвестиційний банк, контрольний пакет акцій якого належить Петру Порошенкові.
 
"Зусиллями Генеральної прокуратури до бюджету повернуто 44 мільярди гривень, присвоєних раніше фірмами, пов'язаними з Януковичем і його оточенням. Усі ці кошти перераховані до державного бюджету на основі прийнятого Верховною Радою закону, під яким стоїть відповідний підпис президента. Він демонструє очевидну політичну волю в цьому питанні", - йдеться в повідомленні адміністрації.
 
Також у відомстві пояснили, що на вказані кошти, зокрема, будується 184 гуртожитки для воїнів-контрактників, закуповується сучасна зброя для армії, проектується або вже будується 513 амбулаторій у селах і реалізуються інші соціально значимі проекти.
 
Крім грошей, у державну власність повернуто заповідники, ліси, земельні ділянки, акції великих підприємств та інших активів.
 
У прес-службі Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) заявили, що, виконуючи рішення суду про скасування арешту коштів, які раніше лежали на депозитах підставних осіб у банку сина екс-президента Олександра Януковича, банк не мав права перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами.
 
"Згадані у програмі Схеми від 08.11.2018 р. фізичні особи відкривали банківські рахунки в АТ МІБ на тих самих умовах, які пропонуються всім клієнтам-фізичним особам. Такі умови є публічними. АТ МІБ не мало законних підстав для відмови у відкритті рахунків вищезазначеним особам", - йдеться в повідомленні.
 
Після зарахування коштів на рахунки таких осіб АТ МІБ повідомив Державній службі фінансового моніторингу України про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Тоді ГПУ спільно з Держфінмоніторингом відразу заблокували кошти на рахунках у банку.
 
Однак після рішення суду про скасування арешту коштів АТ МІБ не мало права ставити під сумнів законність судових рішень і перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами, які визнані судом як законно набуті.
 
У прес-службі банку зазначили, що зараз на рахунках у банку заарештовано понад 200 мільйонів гривень, подальша доля яких повинна вирішуватися правоохоронними та судовими органами.
 
 
Нагадаємо, у журналістському розслідуванні програми Схеми повідомили, що сотні мільйонів гривень із депозитів у Всеукраїнському банку розвитку (ВБР) Олександра Януковича у 2016-2017 роках були переведені і зняті готівкою через каси Міжнародного інвестиційного банку (МІБ), контрольний пакет акцій якого належить президентові Петру Порошенкові.
 
Протягом двох років компаніям і людям, наближеним до старшого сина екс-президента-втікача Олександра Януковича, вдалося зняти близько 2 мільярдів гривень готівкою.
 
Щоб забрати кошти з банку ВБР, який на стадії ліквідації, вкладники повинні були відкрити рахунки в будь-якому іншому українському банку, щоб перерахувати туди свої кошти. Виявилося ж, що майже всі екс-працівники банку Януковича, із чиїх рахунків було знято арешт, пішли знімати гроші в МІБ - порівняно невеликий банк, який навіть не входить до 20 найбільших.
 
Якщо врахувати, що комісія за видачу готівки становить 1% (така ставка офіційно вказана на сайті МІБ), то тільки на комісії фінустанова змогла заробити до 20 мільйонів гривень.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: банкиОтмывание денегЯнуковичкоррупцияПорошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі