12:56 26.09.2018

Група націоналістів вимагала під МЗС реакції Клімкіна на ситуацію з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті

3 хв читати
Група націоналістів вимагала під МЗС реакції Клімкіна на ситуацію з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті

Група активістів партії "Національний корпус" і руху "Національні дружини" в середу провели акцію під будівлею МЗС України в Києві з вимогою реакції української сторони, і зокрема, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, на ситуацію з видачею українцям угорських паспортів на Закарпатті, а також передала заступнику глави МЗС свої вимоги.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", кілька десятків представників "Нацкорпусу" і "Нацдружин" зібралися біля будівлі українського зовнішньополітичного відомства в центрі Києва, висловлюючи свою незгоду з відсутністю позиції української сторони на ситуацію в Береговому (Закарпатська обл.). Учасники акції вимагали реакції безпосередньо міністра закордонних справ, зокрема, висилки з країни угорського консула.

"Ситуація, яка сталася в Береговому, є відкритим прецедентом ... зараз ми передаємо свої вимоги одному із заступників міністра (П.Клімкін перебуває наразі в Нью-Йорку, де очолює делегацію України на ГА ООН - ІФ). Далі будемо йти до посольства Угорщини, щоб, передати інші вимоги - щоб вони подумали", - сказав у коментарі журналістам спікер "Нацкорпусу" Олександр Алфьоров.

За його словами, минув тиждень з моменту скандалу на Закарпатті, але ніякої реакції від української сторони не надійшло.

"Це питання не можна знімати з порядку денного.., а симптоматика така, що цей епізод намагаються замилити", - висловив думку О.Алфьоров.

Конкретизуючи вимоги активістів, спікер "Нацкорпусу" сказав: "Україна має гідно відповісти на виклик Будапешта. Ця відповідь складається з кількох кроків. Перший-пояснення від Угорщини, другий - відкликання консула".

Як повідомлялося, раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складенням присяги. Після складення присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

19 вересня П.Клімкін заявив, що має намір під час зустрічі в США на Генасамблеї ООН з главою угорського зовнішньополітичного відомства обговорити інформацію, що з'явилася про видачу паспортів Угорщини в Береговому Закарпатської області.

Міністр уточнив журналістам, що готовий показати це відео главі МЗС Угорщини. "Скажу, що консулу нічого там робити, нехай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті", - заявив глава зовнішньополітичного відомства.

"Думаю, (...) консулу доведеться відправитися видавати угорські паспорти до Будапешта. І наж ніяк не українським громадянам", - також написав П.Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

Наступного дня, 20 вересня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недружніми і ризикованими ідеї української сторони щодо висилки угорського консула до м. Берегове Закарпатської області у зв'язку з інформацією про видачу угорських паспортів українським громадянам, і допускає перешкоджання європейської інтеграції України в подальшому.

"Після заходів, які є дискримінаційними для закарпатських угорців і різних спроб залякати їх, серія нападів на нас перейшла на інший рівень... Такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді...Угорщина постійно стежить за розвитком подій, і можливо, що в майбутньому також можуть знадобитися подальші заходи щодо уповільнення інтеграції України ", - заявив П.Сіярто журналістам у Будапешті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА