Доступність посилання

ТОП новини

Перенесені референдуми та вибори: як коронавірус змінює політичне життя світу


«Демократія, безсумнівно, буде випробувана цим вірусним спалахом», – вважає оглядач видання The Atlantic.
«Демократія, безсумнівно, буде випробувана цим вірусним спалахом», – вважає оглядач видання The Atlantic.

Через поширення коронавірусу у деяких країнах світу скасовують політичні події, такі як референдуми та вибори. Деякі оглядачі вбачають у поширенні вірусу можливу загрозу демократії.

Місцеві вибори та вибори мера у Лондоні були перенесені на рік через заходи боротьби зі спалахом коронавірусу.

Мер Лондона Садік Хан, який повинен був балотуватися на свій другий чотирирічний термін, сказав: «Я продовжуватиму працювати з урядом та експертами, щоб допомогти Лондону справлятися з коронавірусом протягом наступних тижнів і місяців», – цитує мера видання The Guardian.

Мер Лондона
Мер Лондона

Британський політик Едвард Дейві, в свою чергу, зауважив, що рішення про відкладення місцевих виборів є правильним, «але незрозуміло, чому уряд вирішив відкласти їх на рік, а не до осені, як радила Виборча комісія».

Франція відкладає другий тур виборів

У неділю 15 березня попри боротьбу з коронавірусом пройшов перший тур місцевих виборів у Франції.

Це викликало чимало критики і, зрештою, низьку явку. «Менше половини виборців у Франції опинилися на виборчих дільницях у неділю серед побоювань спалаху коронавірусу», – повідомив Euronews.

Французькі місцеві вибори проходять не зважаючи на обмеження через коронавірус; явка поки що низька:

Пізніше стало відомо, що Франція відкладе другий тур виборів до 21 червня після переговорів між урядовими чиновниками та лідерами опозиційних партій, йдеться в статті France 24.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про тимчасове припинення всіх реформ в країні, зокрема пенсійної. Виступаючи 16 березня зі зверненням до нації, Макрон заявив, що уряд Франції запропонує парламенту на затвердження законодавство про надання виконавчій владі надзвичайних повноважень – винятково для придушення епідемії коронавірусу.

Французький президент звернувся до своїх співгромадян
Французький президент звернувся до своїх співгромадян

«Ніколи раніше в мирний час Франція не ухвалювала таких надзвичайних заходів», – сказав Макрон, додавши – «ми у стані війни».

США переносять праймеріз

У США з початком праймеріз стартували передвиборчі перегони. Та коронавірус змусив внести до розкладу проведення праймеріз зміни.

Американські центри контролю та профілактики захворювань порекомендували не проводити збори за участю 50 і більше людей протягом восьми тижнів з метою уповільнити поширення нового вірусу.

Білий дім порадив громадянам уникати скупчення людей у понад 10 осіб, а людей похилого віку попросив взагалі залишатися вдома.

У зв’язку з цими рекомендаціями кілька американських штатів вирішили відкласти свої праймеріз.

Штат Джорджия переніс праймеріз з 24 березня на 19 травня. Кентукі – з 19 травня на 23 червня. Луїзіана – з 4 квітня на 20 червня. Меріленд – з 28 квітня на 2 червня. Огайо – з 17 березня на 2 червня, згідно з даними агенції CNN.

Праймеріз в Айові
Праймеріз в Айові

Праймеріз – невід’ємна складова американських президентських виборів. Тож логічним запитанням стало те, чи не вплине ситуація з поширенням вірусу на проведення самих виборів, запланованих на 4 листопада 2020 року.

Чи перенесуть вибори у США?

«Дата проведення загальних виборів встановлюється федеральним законом і точно закріплюється з 1845 року. Для перенесення цієї дати потрібно буде змінити федеральний закон. Це означатиме законопроект, ухвалений Конгресом, підписаний президентом, який підлягає оскарженню в судах», – пояснюють в статті американської газети The New York Times.

Навіть якщо це станеться, особливих варіантів для перенесення дати виборів не буде: Конституція передбачає, що новий Конгрес повинен скласти присягу 3 січня, а термін нового президента повинен розпочатися 20 січня. Ці дати не можуть бути змінені просто так.

Парламентські вибори у Сербії

Сербія переносить парламентські й муніціпальні вибори, заплановані на 26 квітня, в рамках протидії спалаху коронавірусу.

«Усі строки щодо виборчого процесу будуть встановлені після закінчення надзвичайного стану», – йдеться в повідомленні виборчої комісії.

Президент Сербії у неділю оголосив у країні надзвичайний стан, намагаючись зупинити поширення вірусу.

Наздвичайний стан запроваджений і в Північній Македонії, де зафіксували 43 випадки коронавірусу. Відкладені парламентські вибори, які були призначені на 12 квітня.

Перенесені референдуми

Уряд Італії вирішив відкласти референдум щодо питання скорочення кількості парламентаріїв. Подія була запланована на 29 березня.

Вірменія проведе референдум щодо конституційних реформ, раніше запланований на 5 квітня, вже після закінчення надзвичайного стану, про що заявив прем’єр-міністр Нікол Пашинян.

Швейцарія також перенесла свій запланований на 17 травня референдум щодо скасування угоди з Європейським союзом, яка гарантує вільне пересування громадян між Швейцарією та іншими країнами-членами ЄС. Сама ідея була названа швейцарським «моментом Брекзиту», тому що якщо якщо затвердять запропоновані зміни, країна може втратити доступ до єдиного ринку ЄС, пише Reuters.

Та референдуми і вибори відкладають не всі. «У Південній Кореї, яка належить до країн із найбільшою кількістю випадків коронавірусу, парламентські вибори мають відбутися, як і було заплановано, наступного місяця, незважаючи на заклики депутатів відкласти їх. Однак, намагаючись полегшити процес голосування, уряд оголосив, що тим, хто перебуває в карантині чи в лікарні, буде дозволено заповнювати бюлетені віддалено. У Польщі уряд заявив, що ще зарано розглянути питання про перенесення президентських виборів, які наразі призначені на початок травня», – йдеться в статті видання The Atlantic.

«Демократія, безсумнівно, буде випробувана цим вірусним спалахом», – вважає оглядач видання The Atlantic.

Політичний виклик для багатьох країн полягатиме у питанні: що саме країни повинні зробити для того, щоб демократичні процеси тривали в моменти такої невизначеності, йдеться у статті.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG