RU
 

Не розгуляєшся. Міністрам урізали зарплатиСюжет

Корреспондент.net,  5 лютого 2020, 16:54
0
436
Не розгуляєшся. Міністрам урізали зарплати
В уряді обмежать зарплати міністрам

Кабінет міністрів вирішив прив'язати зарплати міністрів, заступників міністрів та інших чиновників до середньої зарплати по Україні.

 
Зарплати чиновникам - топ-тема початку року в Україні. Міністрів і керівників державних підприємств лаяли за надмірні доходи. Втрутився навіть президент, який закликав прем'єр-міністра розібратися.
 
У підсумку, в уряді таки вирішили запозичити зарубіжний досвід і прив'язати виплати до певних показників.
 
Корреспондент.net розбирався, до чого це може привезти.
 
Урізали міністрів
 
Кабмін вирішив прив'язати зарплати міністрів, заступників міністрів та інших чиновників до середньої зарплати по Україні.
 
"Якщо у всіх зарплата зменшуватиметься, то у чиновників теж", - заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Також, за його словами, "потрібно припиняти виплати по 200-400% премій".
 
Тепер максимальна премія буде не більше, ніж один оклад. Гончарук обіцяє, що вся інформація про зарплати керівництва Кабінету міністрів буде публічною і буде оприлюднюватися щомісяця.
 
Премії держменеджерам
 
Уряд звернеться до наглядової ради НАК Нафтогаз України з проханням утриматися від виплат великих премій керівництву цієї компанії і розглянути питання про їхній перегляд у бік зменшення.
 
Раніше повідомлялося, що топ-менеджмент Нафтогазу отримає премію в розмірі 1% від 2,9 мільярда доларів, які виплатить Україні російський Газпром. Це близько 29 мільйонів доларів, або 700 мільйонів гривень.
 
 
Прив'язка - популізм?
 
Фінансовий експерт Олексій Кущ вважає помилковим перенесення бізнес-практик на систему державного управління.
 
"У бізнес-практиках є чіткий взаємозв'язок межу прибутком, темпами зростання виручки, темпами зростання продажу. Але державний менеджмент відрізняється від комерційного. Основна мета державників - отримувати соціально-значимий ефект у результаті грамотного управління країною, а не абсолютизувати кількісні показники. Якщо, наприклад, економіка падає з об'єктивних причин (як українська впала на 15% у 2009-му через світову кризу), то, виходить, повинні падати й зарплати членів уряду. Таким чином, під час криз нами зможуть управляти лише за мінімальну зарплату - нездари або корупціонери. Тоді як вимоги до держменеджменту в умовах кризи більші, ніж в умовах зростання. Адже ризиків більше", - пояснив свої побоювання від ідеї Кабміну експерт.
 
Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін переконаний, що розмір зарплати держслужбовців повинен визначатися в залежності від прожиткового мінімуму.
 
Біржа праці
 
У Києві в Міському центрі зайнятості близько двох тисяч колишніх чиновників зареєструвалися, щоб знайти роботу.
 
"На цей момент у нас 9475 безробітних, і це більше, ніж було на кінець січня минулого року. Це пов'язано зі змінами в штаті центральних органів влади. Близько двох тисяч безробітних, які займали високі посади в міністерствах (97 осіб), Управлінні справами апарату Верховної Ради України (111 осіб), офісі Генерального прокурора України (175 осіб), Національному банку України (32), Державній фіскальній службі (63 особи) та інших", - зазначив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.
 
У числі безробітних - четверо народних депутатів України попереднього скликання, перший заступник і заступник міністра, троє голів районних державних адміністрацій, 247 керівників підприємств, 132 прокурори, троє суддів.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: зарплатыКабинет МинистровчиновникиКабмин Украиныправительствоправительство Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі