Опубліковано перелік безкоштовних послуг в межах медреформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опубліковано перелік безкоштовних послуг в межах медреформи

Казна та Політика
4218
З 1 липня в Україні стартував новий етап реформи охорони здоров’я: медустанови починають отримувати гроші за пацієнтів і деякі медичні послуги стануть безкоштовними. Про це повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
«Починається липень – дуже продуктивний місяць у сфері охорони здоров’я. По-перше, в цьому місяці всі комунальні (149) і приватні (12) медустанови, які підписали договори з НСЗУ в першій хвилі, почнуть отримувати фінансування за моделлю “гроші за пацієнтом”, – йдеться в повідомленні.
За її словами, зараз ці медустанови починають працювати за новими стандартами. Разом з цим набрав чинності новий перелік послуг, які українцям повинні надавати сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Ці послуги будуть безкоштовними для кожного пацієнта.
  • Діагностика та лікування. Сімейні лікарі, терапевти і педіатри повинні наглядати за станом здоров’я пацієнта, ставити діагнози і лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння.
  • Пакет безкоштовних аналізів і досліджень. У нього входить загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.
  • Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол, він скеровує вагітну до акушера-гінеколога.
  • Огляди дітей до 3-х років. Після народження дитини педіатр або сімейний лікар повинен проводити планові обов’язкові огляди, навіть якщо дитина здорова: 10 оглядів лікаря та 6 оглядів медсестри в перший рік, 2 огляди у два роки і 1 огляд у три роки.
  • Паліативна допомога. В обов’язки лікаря входить нагляд та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас