RU
 

Окремі члени НАТО можуть направити військових до Лівії

23 серпня 2011, 17:32
0
9
Окремі члени НАТО можуть направити військових до Лівії
Фото: AP
У лівійському конфлікті НАТО зберігає за собою роль помічника

НАТО не планує направляти військових до Лівії для участі в стабілізації ситуації у країні в постконфліктний період, але не можна виключати, що таке рішення може бути прийняте в односторонньому порядку окремими членами альянсу.

Про це заявила сьогодні офіційний представник НАТО Оана Лунгеску.

"Національні рішення - це національні рішення", - сказала вона журналістам у Брюсселі.

За словами Лунгеску, НАТО не братиме на себе роль головної дійової особи у постконфліктній стабілізації в Лівії; цим повинна займатися ООН та контактна група з Лівії.

"Якщо буде запит [на підключення альянсу], роль НАТО полягатиме в наданні допомоги, воно не буде відігравати головну роль, і в нас не буде військової присутності", - заявила чиновниця.

За словами Лунгеску, військова операція Об'єднаний захисник була "високоефективною": знищили або вивели з ладу майже 500 легітимних цілей, у тому числі близько 800 танків і одиниць артилерійської зброї.

Щодо можливості продовження операції Об'єднаний захисник, то, за словами Лунгеску, "будь-які адаптаційні заходи" залежатимуть від пропозицій військових радників, а саме рішення з цього приводу буде приймати Рада НАТО.

Сьогодні Рада НАТО на рівні послів 28 країн-членів збереться протягом дня на засідання в Брюсселі, щоб обговорити ситуацію в Лівії та можливу роль Північноатлантичного альянсу в період "після Каддафі".

"На даний момент на лівійській території військ НАТО немає, і немає, скажімо, "амбіції" це зробити. Але в недалекому майбутньому не можна виключити, що, наприклад, в разі ухвалення нової резолюції ООН, участі Євросоюзу, наприклад, у забезпеченні постачальницьких ланцюжків, а також побудові громадянського суспільства тим чи іншим чином будуть затребувані військові сили з метою захисту", - заявив учора, 22 серпня, міністр оборони Бельгії Пітер де Крем.

Між тим, вчора представник Перехідної національної ради (ПНС) Лівії при Лізі арабських держав Абдель Монейм аль-Хувейні однозначно заявив, що Лівія не має наміру розміщувати у себе бази НАТО після падіння режиму Каддафі. "Лівія - арабська й ісламська країна до НАТО і після НАТО. Лівійці були проти розміщення західних баз [на своїй території] в 1970 році, їх не буде й зараз", - підкреслив він.

ТЕГИ: НАТОЛівія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі