27 січня 2021, 12:36

Як нагнути депутатів і поховати будь-який важливий законопроєкт: майстер-клас від виробників сигарет

Інтродукція: 20% українських дітей і підлітків курять електронні сигарети, часто із невідомим вмістом і в загрозливо великих об'ємах, бо Україна не здатна зробити чіткі й дієві обмеження з продажу всього цього "добра" неповнолітнім.

Ну, а тепер обіцяний майстер-клас.

Антитютюнові організації разом із притомними і совісними народними депутатами домоглися значного поступу у наведенні порядку із продажем і рекламою сигарет і пристроїв для куріння:

Комітет здоров'я нації зробив комплексний антитютюновий законопроєкт і передав в апарат Верховної Ради (N4358) із висновком ухвалити у першому читанні. Це було 4-го листопада 2020 р.

Переможенька тривала недовго. Вже на початку 2021-го – 20 січня прогриміла зрада: ті самі депутати, як просили ухвалити законопроєкт 4358 у першому читанні, різко передумали й відкликали його аби "доопрацювати".

Оце "доопрацювання" сильно смердить тютюновим димом. Бо ніде в поясненнях депутатів не сказано, що задачі цього "доопрацювання" якихось космічних розмірів, що ніяк не вписуються у можливості внесення правок між першим і другим читанням.

Здається, це комбінація, розіграна виробниками сигарет із впливовими і морально-матеріально нестійкими парламентарями. "Оценітє красоту ігри", як говорив покійний нардеп:

паралельно із роботою над комплексним законопроєктом (4358), депутати реєструють і проводять через голосування купу дрібних законопроєктів, які точково регулюють сферу продажу і реклами тютюну і виробів для паління (як законопроєкт 3628, за яким заборонено продаж електронних сигарет, рідин до них, пристроїв для куріння сигарет (наприклад IQOS, glo, lil) особам до 18 років, а от сигарети для айкос і гло дозволено купувати). І от тепер через ухвалення цих дрібних точкових законопроєктів треба, мовляв, доопрацювати комплексний законопроєкт 4358.

Резюме: ухвалення всеохопного законопроєкту 4358 відкладається на невизначений термін.

Кому це вигідно?Індустрії виробництва і продажу сигарет і всяких пристроїв для куріння.

Хто підмахнув тютюновикам? Народні депутати.

Якщо законодавці наші шановні думають, що це непомітно, то не треба так думати. І кожен раз, коли ви публічно вписуєтеся за сумнівні рішення, люди бачать у чиїх інтересах ви дієте.

Особисто мені прикро, що спікер парламенту Дмитро Разумков не проявив в цій історії лідерської позиції і підтримав ідею "доопрацювання". Я не про те, що Разумков мав своєю чергою нагнути депутатів і сказати: не віддам вам назад з апарату вже зареєстрований і вами ж рекомендований до схвалення у першому читанні законопроєкт 4358, він і не має таких повноважень. Я про лідерство, адже Разумков міг сказати: проблеми узгодження комплексного законопроєкту із точковими на цю ж тему можна доопрацювати між першим і другим читанням. Але ніт.

P.S. Кожен раз перед революційними змінами у сфері регулювання продажу і реклами сигарет, а тепер і пристроїв для куріння", представники тютюнової індустрії ставили народних депутатів у будь-яку позу паралельно виливаючм тонни помиїв на громадських активістів, посадовців і народних депутатів, що проштовхували ці зміни. Так було перед повною забороною зовнішньої реклами й реклами в друкованих ЗМІ (ви ж пам'ятаєте оці здоровенні білборди із сигаретами на всіх автобусних зупинках чи яскраву рекламку у журналі для жінок "Ліза"? Це все не зникло само собою, а лише після титанічних зусиль антитютюнових активістів і совісних народних депутатів), так було перед забороною куріння в ресторанах, перед кожним підвищенням акцизів. І зараз те саме пекельне коло замість твердої, а не зігнутою тютюновиками позиції народних депутатів. Зрештою, те, що вимагали і вимагають антитютюнові активісти, – це лише виконання вже взятих державою Україна міжнародних зобов'язань і їх все одно доведеться виконати. То навіщо народні детутати дозволяють тютюновикам ставити себе в ганебні пози, адже результат передбачуваний: тютюновики змушені будуть поступитися.

Мінус 5 млрд грн! Що курить міністр фінансів Марченко?

Україна має підвищити акцизи на тютюнові вироби. Це наше зобов'язання перед ЄС, яке закріплено у Директиві. Згідно цьому документу до 2025 року акцизи на сигарети, сигарили та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) повинні бути не менше 90 євро за 1000 сигарет...

І мертвим, і живим, і ненарожденним, і Зеленському

Тарас Шевченко, з "І мертвим, і живим, і ненарожденним...": "Не минайте ані титли, Ніже тії коми, Все розберіть... та й спитайте Тойді себе: що ми? Чиї сини? яких батьків? путінська пропаганда, а до того совітська й імперська пхають скрізь свої божевільні версії про Миколу Потоцького, Австрійський генштаб і леніна-сталіна як засновників України...

Як тг-канал +Вертикаль, компліментарний до глави ОП Єрмака, собачиться із журналістами

Почнімо трохи з лікнепу: в системі державної влади в Україні такої гілки влади як Офіс президента НЕ ІСНУЄ. В Конституції НЕМА згадки про Офіс президента...

Як Генеральний прокурор Костін ставить під загрозу наступний транш допомоги США на майже всю медицину України?

А чи чули ви про програму "Доступні ліки", у якій понад 500 препаратів українського та закордонного виробництва, що видають пацієнтам безплатно або за невелику оплату? А от просто зараз запитайте у своїй знайомих з ближнього чи дальнього кола, скільки вони заплатили за онкологічну операцію, скільки платять зараз за знеболюючі ліки? Тільки не про те, як було колись, а саме зараз – восени 2023 року...

Конституція і Вілкул. Хто зверху?

Коли мій давній знайомий по громсектору з Кривого Рогу Олег Сампір розповів, як він із колегами-активістами випадково дізналися, що ніякого Указу про призначення Олександра Вілкула нема посаду голови військової адміністрації Кривого Рогу не було, я розсміялася...

Чи був у Князєва та инших суддів ВС з міченими доларами позитивний висновок від Громадської ради доброчесності?

Ввечері 13 червня низка сайтів і телеграм-каналів із посиланням на Єдиний реєстр судових рішень оприлюднили прізвища ще трьох суддів Верховного Суду, у яких детективи НАБУ виявили мічені долари із корупційного "транша" екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва...