День фінансів, 28 грудня: про накопичувальну пенсію, найстійкіші банки, регулювання ломбардів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 28 грудня: про накопичувальну пенсію, найстійкіші банки, регулювання ломбардів

603
Субота, 28 грудня. День для підсумкових результатів і планів на наступний рік.
Важливі новини 2019 року, які можуть вплинути на ваш гаманець і в 2020-му. Переддень Нового року – саме час не тільки для очікування свята, але і можливість підбити підсумки. Тим більше, що 2019 рік був сповнений знакових подій і новин. Редакція Finance.ua вирішила зібрати не тільки найцікавіші з них, а й ті, які можуть впливати на гаманці українців у 2020. А може, і не тільки в ньому.
Найстійкіші банки. Національний банк оприлюднив результати оцінки стійкості банків у розрізі банківських установ. Вдруге поспіль успішно пройшли стрес-тестування дев’ять банків. Більшість з них – з іноземним капіталом, а також державні ПриватБанк і Укргазбанк. Вирішили проблему з докапіталізацією банку “Восток”, “Глобус”, МІБ (27 млн грн), Сбербанк і Укрсоцбанк, який восени приєднався до Альфа-Банку.
Також Нацбанк запланував проведення інспекційних перевірок у 45 банках в 2020 році. З 1 липня 2020 в межах проєкту “спліт” Національний банк почне виїзні перевірки небанківських фінустанов.
Законопроєкт про накопичувальну пенсію. На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Проєктом закону передбачено обов’язкові внески від роботодавців 2%, обов’язкові внески від працівників 1%, за бажанням працівника внески збільшуються, але якщо збільшує працівник, то й роботодавець повинен збільшити паритетно.
Електронна трудова книжка. Як скористатися? Пенсійний фонд України створив новий сервіс на веб-порталі електронних послуг, який дозволяє громадянам переглядати відомості про трудову діяльність. Щоб скористатися послугою, потрібно зареєструватися на веб-порталі фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису. В електронній трудовій відображається інформація про всі трудові відносини працівника за даними звітних відомостей роботодавця.
Гривневі депозити вигідніші за валютні. Таку думку висловила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. За її словами, люди не зароблять, а втратять, якщо будуть віддавати перевагу іноземній валюті замість гривні. Також в Мінекономрозвитку стверджують, що найбільш вірогідним сценарієм розвитку ситуації з курсом валют є поступове посилення гривні та відповідне падіння курсу іноземних валют по відношенню до гривні.
Частину штрафів для користувачів РРО планують скасувати. У МЕРТ ухвалили зміни, які зменшать ризик корупції з боку перевіряючих органів і допоможуть бізнесу адаптуватися до нових вимог з РРО. Наприклад, передбачається скасування штрафів за попереднє програмування найменування, цін товарів та обліку їх кількості.
Ломбарди регулюватимуть по-новому. На сайті ВР зареєстрували законопроєкт, яким передбачається діяльність ломбардів регулювати на законному рівні. Так, законопроєктом визначено поняття ломбардів і ломбардної діяльності. Також врегульовано порядок здійснення ломбардами діяльності з надання фінансових кредитів та діяльності зі зберігання майна.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас