21:45 30.10.2019

Доцільність та можливі шляхи розвитку українських енциклопедичних ресурсів обговорили науковці та експерти в Києві

2 хв читати

На науковій конференції в середу в Києві вчені-енциклопедисти представили доповіді щодо проблем, з якими вони стикаються при створенні енциклопедичних матеріалів в Україні.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", обговорення торкнулося створення енциклопедичних матеріалів у різних галузях науки - історії, культурі, гірничій справі і інших, а також її доцільності з огляду на бурхливий розвиток технологій.

З цього приводу кандидат історичних наук Олександр Маєвський зазначив: "Китай і Японія вже інтегрують свої енциклопедичні видання в новий формат віртуальної або доповненої реальності".

Експерти зійшлися на тому, що енциклопедії потрібні, щоб створювати повну картину для сприйняття, а не пояснювати речі фрагментарно. При цьому дискусійним залишається питання того, в якому вигляді це робити.

"В українських підручниках і більш серйозних виданнях відсутня культура "палаців", є тільки традиційна культура, культура "хат". Повинні бути два компоненти, а у нас один відсутній", - зазначив у цьому контексті вчений у галузі гірничої справи Володимир Білецький.

У свою чергу історик Станіслав Кульчицький висловив переконання, що важливою частиною розвитку української енциклопедистики є відокремлення від Росії в понятійному плані.

"Енциклопедистика може бути нашою відповіддю в інформаційній війні Росії", - підкреслила в свою чергу модератор заходу Алла Арістова.

Наукова конференція покликана поліпшити роботу електронної версії "Великої української енциклопедії" - порталу, який представляє наукову картину світу.

Також у дискусії взяли участь перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, доктор педагогічних наук Ганна Онкович, член-кореспондент НАН України Степан Віднянський, доктор історичних наук Олександр Лисенко, старший науковий співробітник Андрій Блануца, доктор технічних наук Геннадій Гайко, історик Валерій Солдатенко і доктор історичних наук Наталія Городня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На полях Азійського саміту Зеленський обговорив із міністром оборони США посилення української ППО та коаліцію F-16

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

Війна з Китаєм не є неминучою, незважаючи на зростаючу напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - глава Пентагону

Україна має підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру

У Чорному морі перебувають три кораблі РФ, зокрема один носій "Калібрів"

Міністр оборони Китаю заявляє про відсутність поставок зброї Росії

Сили оборони за добу ліквідували 1080 окупантів

Китайський безекіпажний космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця для історичної місії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА