Міжбанк: "ідеальний шторм" у самому розпалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: "ідеальний шторм" у самому розпалі

Валюта
9066
Середа продовжить традиції березня і пройде знову дуже напружено. “Ідеальний шторм”, про який ми писали ще у вчорашньому ранковому прогнозі – в самому розпалі.
За фактом – як світові, так і українські ринки виявилися заручниками одночасної дії значної кількості факторів, що істотно впливають на валютний, фондовий і сировинний ринки.
Україна ще не настільки інтегрована в усі світові ринки як самостійний гравець і в цій ситуації навіть поки що виграла від того, що перебуває на периферії світових фінансів. Як то кажуть, було б щастя, та нещастя допомогло.
“Канікули” в китайській економіці і фактично обрив значного обсягу туристичних, торгових, фінансових і логістичних ланцюжків через коронавірус завдають істотної шкоди світовій економіці. Перші наслідки – обвал цін на нафту і всі види сировини, а також зниження обсягів торгівлі – призводить до стагнації на ринках розвинених країн і втечі капіталів з країн у більш “тихі та надійні гавані”- в золото і частково в євро, який після рішень ФРС США став для інвесторів більш цікавим, ніж долар.
Зміцнення євро – явище короткочасне (ЄС сам перебуває на порозі стагнації), але дає можливості активно заробляти спекулянтам світового рівня на паніці інвесторів.
Україна поки що лише частково відчула цю світову кризу, і зараз чиновники все списують тільки на коронавірус, вважаючи за краще не особливо акцентувати увагу і на своїх помилках як в частині курсоутворення, так і в тому, що під час сприятливого для української економіки періоду – так і не змогли навіть частково змінити структуру нашої сировинної моделі господарювання. Зараз починаємо пожинати плоди такої роботи, і схоже, що це ідеальне рішення для Кабміну, Мінфіну і НБУ для виправдання своїх прорахунків.
За фактом, курс гривні зараз підривають два основні чинники: виведення частиною нерезидентів своїх капіталів з ОВДП і скорочення припливу валюти через падіння виробництва і скорочення експорту.
На сьогодні прогнозуємо:
1) продовження тиску на гривню з боку іноземців, що виходять з ОВДП;
2) збільшення попиту на валюту з боку імпортерів, які на побоюваннях подальшого зростання курсу намагаються оперативно закрити свої поточні валютні зобов’язання;
3) продовження спекулятивних атак на гривню з активним розхитуванням як долара, так і євро;
4) необхідність продовження виходів Нацбанку з продажем долара для стримування зростання котирувань;
5) швидку реакцію готівкового ринку на всі валютні гойдалки міжбанку.
Ми як і раніше впевнені в тому, що Нацбанк в найближчі дні продовжить боротися за утримання курсу і не випустить його своїми масованими розпродажами вище рівня в 26 гривень.
За прогнозами, обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $270-350 млн при укладенні до 620 угод з широким коридором по долару в межах 25,40-25,70 гривень.
Курс долара на міжбанку-графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 25,37 / 25,41
Євро – 28,84/ 28,86
Російський рубль – 0,352 / 0,354
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас