Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина на шляху до економічної катастрофи, і Ердоган тисне на газ – The Economist


«Валюта Туреччини стабілізується, але її лідер прагне більше хаосу» – з таким заголовком вийшла стаття у виданні The Economist стосовно економічної ситуації в Туреччині. Туреччина на шляху до економічної катастрофи, і Ердоган тисне на газ, переконує видання.

14 серпня, коли турецька ліра почала відновлення після одного з найгірших тижнів падіння за десять років, Ердоган оголосив бойкот американській електроніці, посилюючи кризу у відносинах зі своїм союзником у НАТО. «Вони мають iPhone, але, з іншого боку, існує Samsung, – заявив Ердоган, – у нас також є власний Venus Vestel» (Venus – марка смартфонів турецької компанії Vestel – ред.).

Це оголошення пролунало після того, як турецькі посадовці доклали зусиль, щоб заспокоїти ринки, мовиться у статті. Міністр фінансів на вихідних зазначив, що обмеження руху капіталу не розглядаються, а банківський регулятор обмежив своп-операції турецьких банків в іноземній валюті. Центральний банк оголосив, що буде «йти на всі необхідні кроки», щоб захистити ліру. Валюта, яка втратила третину своєї вартості протягом останніх двох тижнів, показала певне зростання – близько 5% щодо долара на час промови Ердогана.

У середу зранку курс ліри знову знизився на 0.7%, повідомляє агентство Bloomberg, після оголошення про рішення Туреччини збільшити митні тарифи на низку імпортних товарів США, включаючи алкоголь, машини та тютюн.

Туреччина запровадить додатковий податок у 50% на рис зі США, 140% – на алкоголь і 120% на автомобілі. Вводяться також додаткові нарахування на косметику, тютюнові продукти і деякі продукти харчування.

Цього року курс турецької ліри впав більше ніж на 40 відсотків і досяг рекордно низьких значень після того, як Трамп оголосив про запровадження підвищених тарифів на імпорт із Туреччини і запровадив мито у 20% на імпорт алюмінію і 50% на імпорт сталі.

Між Туреччиною та США є розбіжності з низки питань. США приділяють велику увагу долі американського християнського пастора Ендрю Брансона, якого звинувачують у тероризмі за буцімто підтримку спроби путчу в 2016 році. Він відкидає звинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG