21 березня 2020, 09:25

Укроборонпром відкриє документацію на апарат штучного дихання ''Буревісника''

Я би хотів поставити крапку у спекуляціях і розповісти про підсумки тижневих пошуків відповіді на питання, яке турбує зараз всю країну: чи можливе відновлення виробництва апаратів штучного дихання на заводі "Буревісник". Офіційна позиція – на сайті Концерну, тут я хочу розповісти усі деталі.

Скажу одразу, виробництво медичного обладнання не є і не має бути специфікацією оборонних заводів. Втім за старою радянською традицією, наші підприємства виготовляють різноманітну продукцію, яка часто не має ніякого відношення до "оборонки".

Концерн – стратегічний виробник озброєння і його мета – зберегти в умовах війни, економічної кризи та світової пандемії спроможність оборонних підприємств вчасно та якісно виготовляти в першу чергу військову техніку і озброєння.

Водночас, наші підприємства шукають і знаходять можливості допомогти країні і громадянам.

ЧИ МОЖЛИВО ВІДНОВЛЕННЯ ВИРОБНИЦТВА НА ЗАВОДІ БУРЕВІСНИК ЗАРАЗ

Ні. І це не моя думка, а результат п'ятиденних консультацій директрів декількох підприємств Укроборонпрому, які знайомі з заводом і розуміються на виробництві.

Справа у тому, що останні 10 років завод зупинений і знаходиться у банкрутстві. І мова тут скоріше не про гроші, а про зношеність виробничих потужностей, розвалені цехи, відсутність опалення, електро- та водопостачання – базових умов для роботи і виготовлення будь-чого, навіть простої деталі. А йдеться про необхідність відновлення апарату, від якого залежить життя людини, і частина деталей для якого має виготовлятися у стерильних умовах. Умови Буревіснику геть на такі – я був на заводі і бачив це на власні очі. Єдине відремонтоване приміщення – це напівпорожній кабінет директора. Більшість цехів – розвалені. Архів, де зберігається документація, нам відкрили викруткою і не з першого разу.



Інша проблема – люди. Мене вразила затятість і я щиро захоплююсь головним технологом, який живе на заводі. Але треба бути чесним перед собою: на даний момент зібрати колектив, який пам'ятає виробничий процес і здатний відновити його на Буревіснику майже неможливо і займе довгий час, якого у країни просто немає.



ЧИ МОЖЛИВО ВЗАГАЛІ ВІДНОВИТИ ВИРОБНИЦТВО АПАРАТІВ ШВЛ

Так. Це можливо. Для цього потрібні значні інвестиції, але це не головне. Головне – конструкторська документація, спеціалісти та час.

Нам вдалося знайти та відновити майже 40% ключової технічної документації на прилад БРІЗ-Т. Інша частина втрачена: або затоплена, або загублена, або, я припускаю, вірогідно вкрадена. Ми готові віддати її приватним виробникам, які мають кращі умови для виробництва.

Модель БРІЗ-Т було розроблено в радянські часи і вона має всього три модифікації того ж періоду. Це – єдина модель апарату штучної вентиляції легень, яку виготовляли на заводі.

Тим не менш. Існуючої документації достатньо для відновлення виробництва апарату БРІЗ-Т, кажуть технарі. За різними підрахунками, у Концерну на це може піти від 3-х до 6-ти місяців. Наскільки це буде актуально на той час, не знає ніхто.



ЧИ БУДЕ ЦЕ ПОВНІСТЮ УКРАЇНСЬКЕ ВИРОБНИЦТВО

Ні. В Україні немає усіх комплектуючих апарату.

Більшість комплектуючих дійсно можуть виготовляти наші заводи, частина навіть у серійному виробництві. Але виробництво декількох дуже важливих деталей (наприклад, двигун з блоком управління, насос і деякі деталі корпусу, тощо), критичних для роботи апарату, треба налагоджувати з нуля. Тобто, з нуля будувати весь технологічний процес.

Частина комплектуючих в апаратах швл – імпортного виробництва, наявність яких на складах в Україні або за кордоном невідома. На складах самого "Буревісника" давно нічого немає – вони порожні, замість комплектуючих – металобрухт.



ЯКБИ АПАРАТ БУВ ВИГОТОВЛЕНИЙ, ЧИ МОЖНА ЙОГО ВИКОРИСТОВУВАТИ

Офіційно – ні. Справа у тому, що термін дії сертифіката саме на це виробництво і саме на цей виріб закінчився ще у 2015 році. Для його відновлення також потрібен час і навіть повна підтримка всієї адміністративної машини, державних органів не дозволить це зробити швидко. Та й навряд чи хтось візьме на себе ризик, з огляду на сферу використання, видавати сертифікат без випробовувань.

І ГОЛОВНЕ. ЧИ МОЖНА ВИРОБЛЯТИ ЦЕЙ АПАРАТ У КООПЕРАЦІЇ

Так! Це цілком реально. Більше того, в Україні є невеликі виробничі підприємства, які виготовляють подібну та дуже схожу продукцію. Їхніх потужностей явно не вистачає на покриття усього попиту. Тим більше, з огляду на пандемію і дефіцит апаратів у всьому світі, не тільки в Україні.

Протягом останніх днів ми ретельно вивчали ринок і провели декілька зустрічей з такими виробниками. Ми готові до будь-якої співпраці, кооперації приватних компаній з нашими заводами, консультацій технологів та конструкторів, і навіть – спільного виробництва.

Саме тому в Концерні ухвалили рішення відкрити документацію для приватних виробників. Я не пам'ятаю подібних прикладів від державних компаній. Але часи змінюються і Укроборонпром теж.



Конструкторська документація не містить грифу і не оцифрована, поки все на папері.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...