19:54 19.01.2021

Боррель заявив у Європарламенті про недопустимість арешту Навального і нагадав про санкції ЄС

3 хв читати
Боррель заявив у Європарламенті про недопустимість арешту Навального і нагадав про санкції ЄС

Арешт російського опозиціонера Олексія Навального після його повернення в Москву минулої неділі є недопустимим, заявив високий представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель.

"Це недопустимо для Європи, але також і для міжнародної спільноти", - сказав голова європейської дипломатії, виступаючи у вівторок на пленарній сесії Європейського парламенту в Брюсселі.

Боррель убачає в цьому арешті порушення прав людини та основоположних свобод. Він нагадав про поширену ним напередодні від імені ЄС заяву, в якій було засуджено арешт Навального. Голова дипломатії Євросоюзу підтвердив солідарність ЄС із російським опозиційним політиком, зазначивши, що проти цього арешту висловилися також голова Європейської ради та голова Єврокомісії.

"Права Навального мають поважатися безумовно, і будь-яке застосування правосуддя з політичною метою є абсолютно недопустимим. Ми закликаємо російську владу звільнити Навального, як і всіх журналістів та активістів, яких було затримано під час його повернення", - заявив високий представник ЄС.

Він висловив задоволення тим, що Навальному вдалося вижити, незважаючи на спробу отруєння, і подякував медикам, які врятували його. Боррель повторив раніше озвучене ЄС засудження використання бойової хімічної речовини. Результатом цього, нагадав він, стали санкції Євросоюзу проти шести російських фізичних та однієї юридичної особи, причетних до замаху на опозиціонера.

"Як ви знаєте, будь-які інші рішення про подальші санкції входять до компетенції Ради (ЄС)", - сказав голова дипломатії Євросоюзу, наголосивши на важливості дебатів європарламентарів, які відбулися після його виступу.

Деякі учасники цих дебатів наполягали на впровадженні нових індивідуальних санкцій, а також посиленні економічних санкцій стосовно Росії, зокрема, вимагали заборони завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2".

Відповідаючи в завершальному слові на зауваження парламентаріїв і запитання про подальші плани виконавчої влади ЄС у зв'язку з арештом Навального, Боррель пояснив: "Це, поза сумнівом, буде внесено до порядку денного Ради в закордонних справах 25 січня. Ми уважно стежимо за розвитком ситуації, аналізуючи всі наслідки, всі рішення, що стосуються санкцій. Деякі з вас пропонували накласти санкції. Будь-яке таке рішення має бути прийняте одноголосно Радою на підставі пропозиції однієї з держав-членів".

"Ми вже просили, і продовжимо це робити, російська влада провести транспарентне й повне розслідування того, що сталося. Ми хочемо співпраці з Організацією з заборони хімічної зброї у рамках договору, підписаного і Росією. Ми також хочемо міжнародного розслідування", - повідомив високий представник ЄС.

"Європейський Союз готовий вдатися до всіх засобів, включно з обмежувальними, якщо держави-члени визнають, що ці заходи потрібні. І ще раз: це ввійде до порядку денного найближчої Ради в закордонних справах", - додав Боррель.

У відповідь на запитання про те, як арешт Навального позначиться на відносинах ЄС із Росією, Боррель сказав, що "всі відносини між Європейським Союзом і Росією не можуть зводитися до ситуації з паном Навальним, при тому, що ми продовжуємо реагувати на його отруєння".

"Відносини з Росією, проте, передбачають і інші виміри, до яких треба зберігати увагу. Я хотів би сказати, зокрема, про виконання Мінських угод. Ми підтримуємо діалог із Росією, ми залишаємося відкритими й ми хочемо посилити нашу взаємодію за тими аспектами, які становлять спільний інтерес", - заявив глава європейської дипломатії.

Як повідомило в неділю прес-бюро московського управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), опозиціонера Навального, що прибув із Німеччини до РФ, затримали за ухилення від явки до кримінально-виконавчої інспекції як умовно засудженого за злочин.

Хімкінський міськсуд на виїзному засіданні у відділі поліції в понеділок узяв Навального під варту до 15 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА