21 жовтня 2020, 10:06

Хто зриває вибори в Коцюбинському і блокує друк бюлетенів

20 жовтня, у вівторок, типографія мала б друкувати бюлетені для Коцюбинського. Це мають бути бюлетені для вибору Коцюбинського селищного голови і депутатів Коцюбинської селищної ради. (Бюлетені для виборів депутатів облради ТВК вже отримало – їх друкують організовано на всі дільниці області, а бюлетенів на райраду ще теж нема).

Коли друкують бюлетені – має бути присутня контрольно-ревізійна комісія, яку створює ТВК з різних представників партій.

Дорогу до типографії представникам "Голосу", які є членами такої комісії, вчора ввечері перегородила євробляха. З неї вискочили колишній голова ТВК Василь Тарахкало (був від партії Катеринчука), який всі ці тижні робив все, щоб зірвати вибори. Члени ТВК викликали поліцію.



Колишній голова ТВК Тарахкало, який на засіданнях всіх переконував, що він – юрист, тепер казав, що він журналіст і виконує почесну місію – нібито перешкоджає злочину з боку членів ТВК від "Голосу" (фіксуємо цей момент, людина свідомо розуміла, що блокує саме членів ТВК і він знав, що це члени ТВК, бо головував у цій ТВК).



Наводжу номери машини, водій якої свідомо заблокував членів ТВК.



Що передувало цьому епізоду і як розвивалися події.

Тарахкало як голова ТВК разом із заступником від ОПЗЖ Зінченком (він досі на цій позиції в ТВК) робили все, щоб не запустити процес роботи ТВК і зірвати календарний план. Сейф з документами не опечатувався, в сейфі правоохоронці, яких викликали інші члени ТВК, не виявляли постанов, які там мали бути. Списки кандидатів, їхні програми та постанови не були вчасно оприлюднені для громади.

Коли змінили голову ТВК, то ми сподівалися, що партія Катеринчука усвідомила, що несе відповідальність за свого представника, але сталося ще гірше. Головувати почала Надія Ліхтман. Людина позбавлена конструктиву, здорового глузду і плювати хотіла на те, що засідання має вести державною мовою.

Так от, новоспечена голова підписала договір з типографією, щоб друкувати бюлетені для виборів селищного голови та Коцюбинської селищної ради. Комісія мала їхати 20 жовтня на друк. Але в загальний чат комісії повідомили, що цього не треба робити і що ввечері відбудеться засідання ТВК. Тобто на друкарні мали б згідно з договором друкувати бюлетені, а всі члени контрольно-ревізійної комісії мали б бути відсутні.

Відповідальною за укладання договору з типографією є представниця "Голосу" Ольга Костишина. Саме тому в неї був контакт з представником типографії, який їй повідомив, що все, як і було узгоджене раніше – можна їхати на підприємство і контролювати друк.

Голова ТВК, зі слів Костишиної, була категорично проти. Більше того, представнику друкарні телефонував Тарахкало – колишній голова ТВК і вимагав пояснень. Той передав слухавку Костишиній. Вона як дійсний член ТВК, намагалася з'ясувати у Тарахкала, чого він втручається в роботу ТВК і як хто він телефонує.

Довірена особа партії УДАР забрала до себе в машину 2 членів ТВК від "Голосу" Ольгу Костишину і Тетяну Бондар та членкиню контрльно-ревізійної комісії від "Голосу" Наталію Коломієць (кандидатка в депутати).

Вони вирушили своєю машиною на підприємство. Кандидат в депутати Коцюбинського від партії УДАР Юрій Устіновський в цей час стрімив засідання ТВК з Коцюбинської ради і було зрозуміло, що голова усвідомивши, що її план не допустити представників опозиційного голосу до друку бюлетенів зривається, намагається якнайшвидше завершити засідання, щоб виїхати на типографію. Перед виїздом, щоб дотримати формальності, подзвонили члпенам ТВК від Голосу і Коломієць, аби сповістити про те, що треба їхати в типографію, в яку до цього їхати, на їхню думку, було не треба.

В цей час до типографії вже доїхали представники "Голосу". Ця типографія, як виявилося, не має належного захисту й охорони. Ті, хто приїхали, зайшли до вбиральні, а потім запитали, де можна купити каву, аби зігрітися, бо на вулиці холод. Сіли в машину і почали їхати з типографії, щоб купити гарячі напої. І саме під типографією їм перегородив шлях своєю євробляхою колишній голова ТВК з посвідченням журналіста.

Поліція приїхала за 10 хвилин. Намагалася з'ясувати всі обставини. В цей час під'їхали інші члени ТВК, яких привіз зокрема і заступник голови ТВК від ОПЗЖ. Поки всі говорили з поліцією, цей заступник рвонув в бік типографії разом з другим представником ГО, з якої був Тарахкало. Його прізвище – Костенко.

Всі кинулися за ними і встигли не допустити їх на типографію. Тобто на типографію рвонули ті, хто не входив до контрольно-ревізійної комісії. Коли приїхала слідчо-оперативна група, то почали оглядати те, що є в типографії. З'ясувалося, що одна з форм, з якої мали друкувати бюлетені – була без контрольного талону. Ось, що виходило на друці. Ріж і вкидай собі в урну стільки бюлетенів, скільки надрукуєш!



Такі зазвичай роблять на вкид. Голова комісії почала звинувачувати Костишину в тому, що нібито вона відламала частину форми, але всі, хто розбираються в виробництві, розуміють, що відламувати від залізної форми шматок – не так просто.

Спершу хотіли знищити цю форму, проробивши в ній дірочку. Але Костишина наполягла, щоб її розрізали на обладнанні на кілька частин і опечатали.

Також Костишина наполягала на тому, що треба затвердити зараз інтенсивність фарби для бюлетенів, щоб потім з цих же форм в інших типографіях не могли додрукувати бюлетені. Але голова комісії, яка представляє партію Катеринчука всіляко цьому опиралася і навіть сказала, що сама вирішить, якого будуть кольору бюлетені.

Це при тому, що ЦВК затвердило кольори – світлорожевий для голови і кремовий для ради. І тут можна варіювати лише відтінки. І Костишина наполягала на тому, щоб був інший відтінок, більше того, вона вимагала, щоб тангерна сітка (так називається сітковий малюнок на бюлетені) також для Коцюбинського була іншою й унікальною, як додатковий елемент захисту, але в додаткових елементах захисту бюлетеня голова ТВК не дуже зацікавлена, точніше геть не зацікавлена.

Як виявилося, форма для виготовлення бюлетеню голови була лише на дільницю ДОЗ. Також бракувало однієї форми для виборів депутатів на дільницях.

Друк бюлетенів відклали на 21 жовтня.

Коли поверталися додому, а члени ТВК від "Голосу", на відміну від представниці партії Катеринчука і заступника від ОПЗЖ живуть в селищі, то помітили, що в 3:30 голова і заступник приїхали під раду, де зберігається вся документація. І приїхали самі. В цей час в сумці голови ТВК була печатка ТВК.



От і виникає питання, чи будуть чесними вибори в селищі Коцюбинське. ТВК – це надважливий орган не лише з точки зору прозорості процесу підрахунку. Минулого разу, коли Даніш ("Нові обличчя", який перейшов до "Слуг народу") програв Ользі Матюшиній вибори – вони в ТВК вимагали перерахунок голосів, і якби це дозволили, то не виключено, що бюлетені б попсували. Суд довів, що вибори відбулися чесно. Даніш програв не лище вибори, але й суд у 2015 році. А на голову ТВК Людмилу Демченко, яка тримала оборону, напав тітушка-боксер, який охороняв забудови "Нових облич".

Зараз більшість ТВК підконтрольна "Новим обличчям" і "Слугам народу", які працюють в тандемі на цих виборах, по партіях центральної влади просто злилася воєдино з тими, хто дерибанить регіон. "Європейська солідарність", з огляду на дії членів ТВК та кандидатів – теж з "Слугами народу" та "Новими обличчями". Всіх об'єднала в Приірпінні – пристоличному регіоні, де найдорожча земля, єдина ідеології – дерибан зелених зон і заробітки на забудовах.

Як і чому навчає Бужанський студентів Військового інституту Університету імені Тараса Шевченка?

У Військовому інституті Університету імені Тараса Шевченка відбувся захід. Запросили народного депутата ватника Максима Бужанського. Пост про це був спершу на Facebook-сторінці вишу, а потім зник...

Кравець – адвокат не України. Коли ним займеться СБУ?

"Не так страшні нам московські воші, як українські гниди". Це слова Симона Петлюри. Саме тому, аби швидше виграти війну, треба робити все можливе, щоб українські гниди заподіяли державі якомога менше шкоди...

Адвоката Медведчука Київрада може включити в регламентну комісію

Сьогодні, 30 травня, буде сесія Київради. За день до цього з'явився проєкт рішення, яким пропонують розподілити деяких депутатів по Комісіях...

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...