Суд не задовольнив апеляцію НБУ: регулятор зобов'язаний виплатити Радикал Банку 129 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд не задовольнив апеляцію НБУ: регулятор зобов'язаний виплатити Радикал Банку 129 млн грн

Фондовий ринок
401
Північний апеляційний господарський суд 28 липня відмовився задовольнити клопотання НБУ про закриття провадження у справі, в рамках якої Госпсуд Києва задовольнив позов “Промислової інноваційної компанії” (власник 71% акцій Радикал Банку), і вирішив стягнути з регулятора 129 млн грн “майнової шкоди”, пише 10 серпня Finbalance.
За оцінками компанії, Нацбанк завдав шкоди в 2015 році, коли прийняв “неправомірне рішення” про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних з “касової причини”.
В ході судового процесу Вищий адмінсуд визнав це рішення центробанку протиправним і скасував його дію в рамках розгляду позову “Промислової інноваційної компанії” до Нацбанку.
Своє клопотання про припинення цього провадження Нацбанк мотивував законом про банки, який за наполяганням МВФ ухвалили в травні.
В НБУ зазначали, що відповідним законом встановлено особливий порядок відшкодування шкоди, завданої в разі скасування в судовому порядку рішення НБУ про виведення з ринку банків. Документом передбачено, що саме незалежна аудиторська фірма повинна підтвердити розмір збитку.
Однак Північний апеляційний госпсуд вирішив, що відповідний закон встановлює “тільки особливості визначення розміру шкоди”.
За інформацією Нацбанку, в червні 2015 року бенефіціарами “Промислової інноваційної компанії” виступали Максим Шпак та Анрі Веремійченко.
У свою чергу, за даними Фонду гарантування вкладів фізосіб, станом на початок 2020 року вкладникам Радикал Банку в межах гарантійної суми виплатили 138,4 млн грн, або 81,1% від запланованої компенсації.
Нагадаємо, Радикал Банк визнали неплатоспроможним 9 липня 2015 року, і наступного дня до нього ввели тимчасову адміністрацію ФГВФО. У березні Господарський суд Києва задовольнив позов про відшкодування збитку акціонерам Радикал Банку. В ухвалі йдеться, що НБУ повинен виплатити зазначеній компанії збиток в розмірі 128,9 млн. Розмір збитку дорівнює вартості його корпоративних прав.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас