Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки перенесення виборів президента можуть бути непередбачуваними – політолог


Голосування на президентських виборах у посольстві України в Польщі. Варшава, 25 травня 2014 року
Голосування на президентських виборах у посольстві України в Польщі. Варшава, 25 травня 2014 року

Будь-які спроби перенести дату президентських виборів будуть негативно сприйняті як всередині країни, так і міжнародними партнерами України. Інформацію про такі плани поширюють політичні опоненти Петра Порошенка з метою його дискредитації, однак, яким може бути рішення Конституційного суду з цього питання, якщо з’явиться відповідне подання, спрогнозувати важко. Так експерти коментують поширену у ЗМІ інформацію про можливе перенесення виборів президента України з кінця березня на початок літа 2019 року.

Вибори президента України, заплановані на 31 березня 2019 року, можуть бути перенесені. Чутки про те, що в оточенні Петра Порошенка розглядаються такі сценарії, з’являються не вперше. Видання DT.UA написало, що «абстрактна чутка набула характеру підтверджуваної інформації» щодо перенесення президентських виборів на червень. При цьому видання посилається на неузгодження у тексті Конституції, де частина перша 103 статті визначає, що президент обирається строком на п’ять років, частина п’ята тієї ж статті називає датою проведення чергових президентських виборів «останню неділю березня п’ятого року повноважень президента», водночас частина перша статті 104 роз’ясняє, що президент вступає на пост з моменту складення присяги.

Оскільки Петро Порошенко склав присягу 7 червня 2014 року, то повні п’ять років президентської каденції спливають саме у червні 2019 року. Цими міркуваннями може бути обґрунтоване перенесення виборів на літній час, коли, на переконання видання, нижча явка виборців і ширший простір для маніпуляцій. З цією метою восени очікується подання до Конституційного суду, «і його автором буде, найімовірніше, не сам Петро Олексійович», стверджує видання.

Про підготовку такого подання 23 серпня написав у Facebook перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, член фракції «Народний фронт» Леонід Ємець.

«За моєю інформацією, готується подання до Конституційного суду з метою перенесення дати виборів президента України», – зазначив у дописі депутат.

Раніше такою інсайдерською інформацією ділився зі ЗМІ також народний депутат із фракції «Батьківщина» Іван Крулько.

Натомість голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що йому не відомо про спроби перенести президентські вибори.

Андрій Парубій каже, що не знає про спроби перенести президентські вибори
Андрій Парубій каже, що не знає про спроби перенести президентські вибори

«З будь-яких офіційних джерел мені це не відомо», – сказав Парубій.

На його думку, вибори мають відбутися відповідно до Конституції – останньої неділі березня п’ятого року повноважень.

«Тільки так я бачу законні підстави та законні умови», – зазначив спікер парламенту.

«Конституційне право – не аптека, де все має бути до грама»

Чи реальне перенесення дати президентських виборів, і чи буде воно законним, якщо таким шляхом розвиватимуться події?

Дата проведення чергових виборів президента є конкретною нормою Конституції, сказав у коментарі Радіо Свобода керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Ігор Коліушко: дата виборів президента є конкретною нормою Конституції
Ігор Коліушко: дата виборів президента є конкретною нормою Конституції

«Термін повноважень – це загальна норма, а дата проведення виборів – це є конкретна норма», – сказав він.

Водночас, якщо Конституційний суд дасть офіційне тлумачення – воно буде обов’язковим до виконання, а тому все ще може бути, визнав експерт.

Якщо Конституційний суд розтлумачить, що «тут читати, а тут не читати», цьому вірити, а цьому не вірити, – то всім доведеться так і робити
Ігор Коліушко

«Якщо Конституційний суд розтлумачить, що «тут читати, а тут не читати», цьому вірити, а цьому не вірити, – то всім доведеться так і робити. Рішення Конституційного суду всі повинні виконувати», – наголосив Ігор Коліушко.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера натомість вважає, що рішення Конституційного суду, якщо таке буде, не стане підставою для перенесення дати виборів. Він нагадав, що Центральна виборча комісія приступає до підготовки виборчого процесу безпосередньо тільки після того, як парламент призначить вибори президента України. Бо згідно з пунктом сьомим частини першої статті 85 Конституції Верховна Рада «призначає вибори президента України у строки, передбачені цією Конституцією». Андрій Магера сподівається, що депутати діятимуть відповідно до положень Конституції, зокрема до строків виборів, що зазначені в Основному законі.

Андрій Магера сподівається, що депутати діятимуть відповідно до Конституції
Андрій Магера сподівається, що депутати діятимуть відповідно до Конституції

Ніхто, крім Господа Бога, не знає, коли відбудеться інавгурація нового, наступного президента України
Андрій Магера

«Справді, початок перебігу повноважень президента чітко визначений у Конституції – це час складення ним присяги і вступу на пост новообраного президента. Але час припинення повноважень президента України – він необов’язково закінчується в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень. У цьому, на перший погляд, парадокс. Чому? Тому що ніхто, крім Господа Бога, не знає, коли відбудеться інавгурація нового, наступного президента України. Конституційне право – це не аптека, де все має бути до грама. В Конституції написано, що президент обирається на п’ятирічний строк. Це орієнтир. Але часом закінчення його повноважень є інаугурація наступного президента», – пояснив Андрій Магера.

Він також наголосив, що його коментар є виключно його власною думкою як одного із 15 членів ЦВК, а не офіційною позицією державного органу – Центральної виборчої комісії.

Сценарії перенесення або зриву виборів програшні – політолог

Раніше лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка офіційно вже оголосила про свою участь у наступних президентських виборах, в телеефірі звинуватила Петра Порошенка у намірі зірвати вибори президента.

Чутки про перенесення виборів вигідні політичним опонентам Петра Порошенка, щоб дезорієнтувати українців і пустити хвилю негативу на тлі офіційних святкувань Дня державного прапора та Дня Незалежності України, вважає політолог Володимир Цибулько. Він не вірить у можливість розробки подібних сценаріїв президентським оточенням.

Адміністрація президента не буде на коліні «варганити» сценарії, які принесуть більше шкоди, ніж користі
Володимир Цибулько

«Адміністрація президента не буде на коліні «варганити» сценарії, які принесуть більше шкоди, ніж користі. У Конституції чітко написано, що президентські вибори відбуваються в останню неділю березня», – сказав політолог

Володимир Цибулько звернув увагу на інші політтехнологічні сценарії, які можуть відтермінувати чи взагалі скасувати всенародні вибори президента.

Володимир Цибулько вважає, що чутки про перенесення виборів поширюють опоненти Порошенка
Володимир Цибулько вважає, що чутки про перенесення виборів поширюють опоненти Порошенка

«Якщо будуть прийняті зміни до Конституції і буде запропоновано обрання президента в парламенті, оскільки справді президентська кампанія дуже витратна для бюджету, а функціональні повноваження президента не надто широкі – це міжнародні відносини і оборона в першу чергу, плюс державний церемоніал. Такі ідеї обговорюються. До речі, Юлія Тимошенко зі своєю ідеєю «канцлерської республіки» так само потрапляє в пастку, бо вона йде на прямі президентські вибори, а хоче їх ліквідувати», – застерігає політолог.

На думку Володимира Цибулька, сценарій виборів президента у парламенті цілком можливий – у чинного складу парламенту попереду дві сесії, за які теоретично депутати могли би внести відповідні зміни до Конституції і вже наступний парламент, обраний восени 2019 року, міг би обрати президента. Однак, навряд чи такий сценарій буде реалізований, додав експерт.

Довкола президентської кампанії ще буде багато спекуляцій, прогнозує директор «Агентства моделювання ситуацій» Віталій Бала. Сценарій перенесення дати виборів він назвав малоймовірним.

Сценарії перенесення або скасування виборів додадуть тільки додаткові козирі, навіть «джокера», для опонентів діючої влади
Віталій Бала

«На мою думку, будь-які дії, які в той чи інший спосіб змінять дату проведення президентських виборів, будуть сприйняті негативно не тільки всередині країни, але й міжнародними партнерами і союзниками України. Сценарії перенесення або скасування виборів програшні для тих, хто може їх ініціювати. Вони додадуть тільки додаткові козирі, навіть «джокера», для опонентів діючої влади», – сказав експерт.

За його словами, він не бачить жодних об’єктивних причин або тенденцій для розробки подібних сценаріїв, хоча і не виключає, що в команді Петра Порошенка є люди, які можуть ініціювати подібні плани. Політолог не вірить, що Петро Порошенко погодиться діяти за таким сценарієм, бо «наслідки будуть непередбачуваними».

Віталій Бала назвав сценарій перенесення виборів малоймовірним і програшним
Віталій Бала назвав сценарій перенесення виборів малоймовірним і програшним

Стосовно передбачення можливого рішення Конституційного суду, в цьому контексті Віталій Бала пригадав рішення Конституційного суду від 2003 року, яке дозволяло Леонідові Кучмі балотуватися на третій президентський термін, та рішення КСУ від 2010 року, яке дало змогу Віктору Януковичу узурпувати владу.

«Ми маємо приклади, коли можуть прийматися рішення, які не відповідають Конституції. На жаль, саме політики не хочуть виконувати Основний закон, вони так чи інакше прагнуть підлаштовувати його під свої потреби», – зазначив політолог і порадив дочекатися появи такого конституційного подання.

До виборів ще досить багато часу для того, щоб Петро Порошенко та інші кандидати могли підвищити свої рейтинги, вважає Віталій Бала. Вибачення Порошенка за слова, сказані у 2014 році про те, що «АТО триватиме кілька годин», на думку політолога, вдалий і сильний хід з точки зору комунікації з суспільством і формування традицій в українській політичній культурі.

«Якщо в такому напрямку далі буде рухатися його команда і він, та дадуть певний результат з тим же томосом (про автокефалію української православної церкви – ред.), з якимись корупційними справами… Насправді, шанси в нього (Порошенка – ред.) є, в другий тур президент спокійно може потрапити», – сказав Віталій Бала.

Головне, зазначив експерт, кандидатам у президенти (як провладним, так і опозиційним) не наробити дурниць, які, навпаки, потягнуть донизу їхні рейтинги, а разом з ними – шанси на перемогу на виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG