RU
 

Донбас на Оскарі. Гротескна трагікомедія ЛозниціСюжет

Корреспондент.net,  30 серпня 2018, 18:17
0
845
Донбас на Оскарі. Гротескна трагікомедія Лозниці
Фото: Festival de Cannes
Фільм Донбас може претендувати на Оскар

Україна висунула на премію Американської кіноакадемії фільм про життя в ЛДНР у розпал бойових дій.

 
Фільм Донбас режисера Сергія Лозниці Україна відправляє на кінопремію Оскар. Трагікомедія про самопроголошені ДНР і ЛНР претендуватиме на статуетку за Найкращий фільм іноземною мовою.
 
9 травня 2018 року Донбас відкрив конкурсну програму Особливий погляд Каннського кінофестивалю. У Каннах Лозниця отримав приз за найкращу режисерську роботу з формулюванням: за пронизливий погляд на війну на батьківщині режисера, в Україні.
 
Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
Донбас на Оскарі
 
Український оскарівський комітет висунув картину Донбас Лозниці на премію Американської кіноакадемії в номінації Найкращий фільм іноземною мовою.
 
В Україні прем'єра фільму відбулася 18 липня в рамках Одеського кінофестивалю, де він отримав позитивні відгуки кінокритиків. У широкий прокат Донбас мав вийти 18 жовтня, але через кінопремію Оскар дату перенесли.
 
За правилами ж Американської кіноакадемії, фільм має бути в прокаті своєї країни протягом як мінімум тижня в період до 30 вересня 2018 року. Тому Донбас 20-27 вересня покажуть у київському кінотеатрі Жовтень.
 
У жовтні фільм покажуть на фестивалі в канадському Торонто. Щоб підвищити його шанси на Оскар, також необхідна рекламна кампанія в США, яка обійдеться в 50-100 тисяч доларів.
 
Трейлер фільму Донбас:

17 мільйонів із 72 мільйонів гривень бюджету фільму були виділені з держбюджету України. Частину необхідних на рекламу грошей також хочуть знайти в українському культурному фонді і Держкіно.
 
У номінації Найкращий фільм іноземною мовою представлено близько 90 фільмів, але до фінального списку увійде тільки дев'ять картин.
 
 
Критики кажуть, що головними суперниками Донбасу є фільми Магазинні злодюжки Хирокадзу Корееда, який отримав Золоту пальмову гілку в Каннах, і Рим Альфонсо Куарона, який знімав Гаррі Поттера і Гравітацію.
 
Остаточний список фільмів оголосять 1 жовтня.
 
Донбас у Каннах
 
Фільм Донбас відкрив конкурсну програму Особливий погляд Каннського кінофестивалю 2018 року. 9 травня картину про життя самопроголошених Донецької і Луганської республік показали широкій публіці. Лозниця отримав приз за найкращу режисуру.
 
Донбас, створений за підтримки Німеччини, Франції, Нідерландів і Румунії, - це набір, на перший погляд, не пов'язаних між собою скетчів: часто достатньо провокаційних і таких, що балансують між комедією і драмою.
 
Герої фільму розігрують справжні сцени із життя "Новоросії", реконструюючи сюжети, які режисер знайшов в інтернеті.
 
Розпочинається фільм у трейлері, де гримують акторів. Помічниця режисера веде їх на майданчик, де стоїть обстріляний тролейбус і лежать трупи. Невідомо, що з цього сьогодення, а що підробка. Але актори розповідають на камеру, що такого жаху ще не бачили.
 
У трейлері Донбасу показують сцену, де німецький журналіст намагається поговорити з групою озброєних сепаратистів, але його називають фашистом і сміються над ним.

До поселених у жахливе бомбосховище людей приходить ефектна блондинка з продуктами для матері. Дівчина працює в когось із чиновників "Новоросії", до якого прибуває делегація з пропозицією передати ікону і мощі Чурили Пленковича.
 
"Дивишся на це, і так, ніби те, що відбувається, уже хтось зрежисував. Це оброблений художній матеріал. Ось це разюче. Власне, гротескні форми, фарс", - говорив Лозниця у 2015 році, коли почав працювати над сценарієм.
 
Донбас знімався в Кривому Розі
 
Деякі сцени у фільмі Донбас несподівано перериваються вибухами, нагадуючи глядачам про бойові дії, у яких герої можуть померти.
 
Знімався Донбас у Кривому Розі, над картиною працювала велика міжнародна команда, у тому числі росіяни.
 
"Це дуже близьке переживання для багатьох, хто живе там. У нас багато непрофесійних акторів масових сцен, яких ми знайшли в Кривому Розі, близько 2 тисяч осіб знялося в картині. Дехто іноді говорив: "Вибачте, але я сепаратиста не можу грати", - розповів Лозниця в інтерв'ю Радіо Свобода.
 
Акторський склад фільму Донбас у Каннах // Фото: EPA
 
Світова преса про Донбас
 
На думку російського кінокритика Антона Доліна, картина з різних причин може не подобатися як російським, так і українським глядачам, проте це не робить її менш лякаючою, парадоксальною і видатною.
 
"Картина Лозниці складається з низки жахливо рельєфних, гротескних, гіперреалістичних фресок, майстерно знятих постійним соратником режисера, оператором Олегом Муту. Формально вони не пов'язані єдиним сюжетом, хоча пов'язані простором. Від смішного до кошмарного тут менше кроку", - пише критик для Медузи.
 
Кадр з фільму Донбас
 
Він зазначає, що крім мовчазного бороданя, інших українців на екрані майже немає - але лунають постріли, гуркочуть вибухи.
 
"Донбас, безумовно, знятий не для того, щоб зайняти політичну позицію і виправдати дії українських військових. При цьому ніякої двозначності в позиції режисера немає. Донбас - чітко антивоєнна картина, що не виправдує організоване насильство з будь-якої сторони. Вона показує, як війна калічить людину, перетворює на чудовисько, комічне і жахливе водночас, і наскільки сповнений гідності той, хто в цьому насильстві не бере участі", - йдеться в матеріалі.
 
Іноземні журналісти сприйняли фільм добре - оплески в залі Каннського кінофестивалю, жодного вигуку обурення.
 
"Рідко бачу фільм, настільки наповнений люттю і відразою, як Донбас Сергія Лозниці. Кошмарні сцени з народної республіки України доповнюють суд Лінча, солдати і фейкові постановочні новини. Так, мені дуже сподобалося", - написав Ксан Брукс.
 
 
"Вау. Донбас - одна з найсильніших робіт Лозниці. Заціджує тобі в обличчя, як базука своєю експліцитністю. Найкраще - його метасторітеллінг про сфабриковані кадри, фейкові новини і пропаганду. Фільм з'явився в правильний час", - написала Беатриче Бен.
 
 
"Сергій Лозниця змінює тональність у кожній сцені у своєму саркастичному / проникливому / гротескному / цинічному Донбасі. Але оскільки його візуальний стиль так само мінливий і розпорошений, з критикою пропаганди він сам рубає під собою сук, підриваючи довіру до себе", - пише Filmscalpel.
 
 
"Ф" означає фейк. Усе навколо вигадка, і ми - її частина. Донбас - сильний і гротескний металінгвістичний роздум про маніпулювання інформацією, пропаганду і опісляправду", - написала Беатриче Фіорентино.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: СюжетиОскар-2018
ТЕГИ: фильмОскардонбасс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі