20:04 10.01.2019

Google не зобов'язаний гарантувати видалення посилань з пошукової видачі за межами ЄС

2 хв читати
Google не зобов'язаний гарантувати видалення посилань з пошукової видачі за межами ЄС

Європейський суд може пом'якшити підхід до застосування законодавства щодо так званого "права на забуття" - видаленні посилань з пошукової видачі за запитом користувачів.

Пошуковик Google не зобов'язаний гарантувати дотримання цього права користувачам за межами Європейського союзу, йдеться в опублікованому в четвер висновку генерального адвоката вищої судової інстанції ЄС Мацея Шпунара (Maciej Szpunar).

"Я не вважаю за доцільне давати положенням законодавства ЄС настільки широке тлумачення з тим, щоб вони отримали силу за межами 28 держав-членів", - написав М.Шпунар.

У 2014 році "право на забуття" (також "право бути забутим") стало частиною законодавства Євросоюзу. А в 2015 році Європейський суд зобов'язав інтернет-пошуковики видаляти посилання на інформацію про громадян на їхню вимогу, якщо така інформація застаріла, є помилковою або порушує їх право на недоторканність особистого життя.

Однак європейські прихильники свободи слова порівнювали такий підхід з цензурою в інтернеті. За цей час Google отримав майже 3 млн запитів від користувачів у країнах ЄС.

"Є реальний ризик звести свободу слова до найменшого спільного знаменника в Європі і в усьому світі", - вважає М.Шпунар.

Google вже кілька років сперечається з французьким регулятором про застосування цього права, зокрема, про те, чи слід поширювати жорсткі норми ЄС на користувачів у всьому світі. Після того, як регулятор оштрафував компанію на 100 тис. євро в 2016 році, справа була передана до Європейського суду.

Якщо в подальшому Європейський суд підтримає висновок генерального адвоката, Google і його материнська компанія Alphabet здобудуть важливу перемогу в цій боротьбі.

Партнер юрфірми Linklaters в Лондоні Річард Камблі в повідомленні CNBC зазначив, що рішення Європейського суду матиме масштабні наслідки по всьому світу.

В системі Європейського суду як вищої судової інстанції ЄС поряд з суддями є 11 генеральних адвокатів, які проводять попередній розгляд справ і виносять консультативні висновки. Висновок генерального адвоката не має обов'язкової сили і є проміжним рішенням у справі. Остаточне рішення виноситься Європейським судом як правило, протягом 4-6 місяців.

У більшості випадків Європейський суд погоджується з висновком генерального адвоката, однак у судовій практиці блоку були й винятки, коли рішення виявлялися діаметрально протилежними.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА