RU
 

ЄС закликав владу Китаю визнати бійню на площі Тяньаньмень

Українська служба DW,  5 червня 2019, 08:11
1
236
ЄС закликав владу Китаю визнати бійню на площі Тяньаньмень
Фото: Imagо
Верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні

Визнання кривавої розправи над студентами на площі Тяньаньмень і пам'ять про вбитих і затриманих важливі для майбутніх поколінь, заявила верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні.

Європейський Союз закликав владу Китаю визнати криваву розправу над учасниками студентських протестів на площі Тяньаньмень в Пекіні 30 років тому. "Через тридцять років Європейський Союз продовжує оплакувати жертви та висловлює свої співчуття їхнім сім'ям", - заявила у вівторок, 4 червня, верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні.

Могеріні наголосила, що визнання цих подій, а також загиблих, затриманих або зниклих безвісти у зв'язку з протестами, є важливим для майбутніх поколінь і для колективної пам'яті. Вона підкреслила, що Брюссель очікує негайного звільнення всіх учасників тодішніх протестів, що залишаються в ув'язненні, а також борців за права людини, і адвокатів, що нагадують про ті події і докладають зусилля для захисту верховенства закону і демократії.

Одночасно глава європейської дипломатії розкритикувала "як і раніше жорсткі дії, спрямовані проти свободи слова і свободи зібрань, а також свободи ЗМІ в Китаї". Дотримання прав людини в Китаї для ЄС, як і раніше, є "однією з основ" партнерства з Пекіном, нагадала Федеріка Могеріні.

4 червня у світі згадують 30-ті роковини подій на площі Тяньаньмень. Зокрема, про трагедію згадують в Гонконзі і Тайвані. У Берліні пам'ятний захід організував Центр вивчення Китаю в Технічному університеті. Крім того, фракція Зелених у Бундестазі проводить дискусію, присвячену трагедії на площі Тяньаньмень.

Китайський дисидент Уер Кайсі, що мешкає в Тайбеї, який був одним з лідерів студентських протестів на площі Тяньаньмень, в річницю подій закликав світову спільноту запровадити санкції проти китайського керівництва. КНР дедалі більше є загрозою для всього світу, але міжнародна спільнота досі дуже стримано ставиться до Пекіна, підкреслив він. "Давайте не будемо себе обманювати, це політика умиротворення", - заявив 51-річний дисидент в інтерв'ю dpa.

Дракон показав свою силу. Грандіозний військовий парад в Китаї: фото

У ніч на 4 червня 1989 року китайська армія застосувала танки для розгону тисяч продемократично налаштованих студентів, які зібралися на площі Тяньаньмень. За різними оцінками, в результаті загинули від декількох сотень до понад тисячі осіб.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Китайпротест
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі