18:58 28.04.2022

Байден просить Конгрес якнайшвидше схвалити виділення додаткових коштів на допомогу Україні

3 хв читати
Байден просить Конгрес якнайшвидше схвалити виділення додаткових коштів на допомогу Україні

Президент США Джо Байден заявив у середу, що попросив Конгрес якнайшвидше схвалити його запит на виділення додаткової фінансової допомоги Україні.

"Я щойно підписав запит Конгресу на важливу допомогу в галузі безпеки, економіки, а також на гуманітарну допомогу Україні... Важливо, щоб це фінансування отримало схвалення якнайшвидше", - заявив Байден, виступаючи в Білому домі.

Він додав, що визнає, що така допомога є "недешевою".

Байден заявив, що адміністрації США потрібні додаткові кошти для передання Україні артилерії, систем ППО, броньованих автомобілів.

"Ця допомога дасть Україні більше артилерії, бронемашин, протитанкових засобів, систем ППО", - сказав він.

Він пояснив, що запит до Конгресу США щодо виділення додаткових коштів для України має задовольнити і нинішні потреби українських військових у сфері оборони, і довгострокові у сфері безпеки.

Байден нагадав, що США та союзники вже поставили Україні понад 50 млн одиниць військового обладнання, зокрема тисячі одиниць протитанкових і зенітних систем, вертольоти, безпілотники, гранатомети та кулемети.

Додаткове фінансування на допомогу Україні необхідне, оскільки виділені раніше кошти майже повністю використано.

Байден звернувся до Конгресу із закликом виділити $33 млрд для допомоги Україні в оборонній та гуманітарній сферах, а також для посилення оборони країн Європи, повідомляє Білий дім. Це фінансування призначається на період до вересня ц. р., уточнює телеканал CNBC.

У заяві Білого дому наголошується, що, зокрема, $20,4 млрд передбачається виділити і на військову допомогу Україні, і на "зусилля США щодо зміцнення європейської безпеки з союзниками з НАТО та іншими партнерами в регіоні". Йдеться, зокрема, про постачання Україні та низці європейських країн зброї - артилерії, броньованого транспорту, протитанкових та зенітних озброєнь. Також передбачається спрямувати цю допомогу на зміцнення засобів захисту проти кібератак, розмінування територій. Водночас $4 млрд планують спрямувати на програму закордонного військового фінансування Держдепу США.

Із запитуваних Байденом коштів $8,5 млрд спрямують на підтримку української економіки. Ці кошти призначені для фінансування українського уряду, допомоги Україні в продовольчій, енергетичній та медичній сферах.

Телеканал CNBC, у свою чергу, зазначав, що таким чином за дев'ять місяців загальні витрати США на Україну перевищать $36 млрд.

Крім того, за даними Білого дому, $3 млрд виділять на гуманітарну допомогу в усьому світі у вигляді постачання пшениці та інших товарів. Крім цього, $500 млн планують виділити як допомогу внутрішньому виробництву. Ця сума, як очікується, підтримає виробництво в США продовольчих культур, яких бракує в усьому світі у зв'язку з агресією проти України.

Крім цього, Байден вирішив попросити Конгрес схвалити пакет законів, які допоможуть адміністрації використовувати конфісковувані активи фізосіб, пов'язаних із РФ, для надання допомоги України. У повідомленні Білого дому йдеться, що президент "направить пропозиції про всеосяжний пакет законів, які дадуть додаткову можливість владі США добиватися того, щоб влада РФ і російські олігархи несли відповідальність" за війну в Україні. Пропозиції Байдена, зокрема, передбачають використання конфіскованих активів осіб, які потрапили під санкції.

Паралельно із цим схожі заходи розглядають у Конгресі США. Зокрема, палата представників у ніч на четвер схвалила законопроєкт, який дає президенту можливість використовувати деякі активи, заморожені в рамках санкцій проти РФ, для надання гуманітарної та військової допомоги Києву. "Законопроєкт про конфіскацію активів для відновлення України ухвалила палата представників", - написав у соцмережі співавтор документа конгресмен Том Малиновський.

The New York Times повідомила, що законопроєкт підтримали 417 конгресменів, вісім висловилися проти.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА