17:50 05.10.2020

В ЄС хочуть почути оцінку Зеленського зусиль, спрямованих на мирне вирішення війни на Донбасі

2 хв читати
В ЄС хочуть почути оцінку Зеленського зусиль, спрямованих на мирне вирішення війни на Донбасі

Під час саміту Україна-ЄС лідери Євросоюзу хотіли б почути оцінку президента України Володимира Зеленського процесу розв'язання війни на сході країни. Про це напередодні саміту, який відбудеться у вівторок, 6 жовтня, у Брюсселі, сказав високопоставлений європейський чиновник.

"Ми хочемо почути від Зеленського його думку, його оцінку, де є прогрес, де його немає. Я впевнений, що обмін думками допоможе європейській стороні або в прямих контактах із президентом Путіним, або в більш багатосторонніх рамках", - позначив він очікування європейської сторони.

"Коли йдеться про ситуацію на сході, ми підтвердимо нашу непохитну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, мирне вирішення конфлікту і виконання Мінських домовленостей. Ми наголосимо на відповідальності Росії щодо виконання Мінських домовленостей", - продовжив чиновник.

Крім того, майбутній саміт буде можливістю "наголосити на необхідності безперешкодного доступу спостережної місії ОБСЄ на непідконтрольні урядові території, включаючи вздовж українсько-російського кордону".

"І ми повторимо нашу стурбованість присутністю російського військового обладнання і персоналу на непідконтрольних уряду територіях", - додав він.

При цьому чиновник констатував, що Зеленський "був дуже активний і конструктивний у зусиллях, спрямованих на вирішення конфлікту і це те, що дуже цінується".

"Ми сподіваємося, що Росія зробить те саме. Ми також говоритимемо про необхідність виконання домовленостей, досягнутих у Парижі", - додав він.

Очікується, що ЄС знову засудить незаконну анексію Росією Криму, обговорить процес у форматі "нормандської четвірки".

"Для нас важливо, що були зроблені певні кроки, і є реальні результати. Ми також стурбовані гуманітарною ситуацією на непідконтрольних територіях, яка погіршилася через коронавірус", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко відреагував на провокацію проти Девіда Кемерона: спланована операція російських спецслужб, щоб підірвати підтримку України

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА