Вчені відтворили беззвучну мову за активністю мозку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відтворили беззвучну мову за активністю мозку

Технології&Авто
329
Американські вчені та інженери розробили прототип інвазивного пристрою-декодера, що дозволяє синтезувати мову за активністю мозку при русі органів мовного тракту — причому в одному експерименті їм вдалося відтворити беззвучну мову, хоча і з втратою якості.
Нейрокомп’ютерні інтерфейси дозволяють зчитувати і обробляти дані про активність головного мозку, вони, серед іншого, застосовуються для допомоги пацієнтам з втратою мови, але поки їм доступні в основному прилади, що дозволяють управляти курсором за допомогою рухів голови або очей, які працюють досить повільно в порівнянні з звичайною мовою. На початку року в Scientific Reports вийшла стаття, авторам якої вдалося навчити алгоритм відтворювати мову з мозкової активності людини при її прослуховуванні.
Для цього вони використовували активність аудіторної кори, отриманої за допомогою електродів, імплантованих в мозок пацієнтів з епілепсією, при прослуховуванні окремих цифр, а потім синтезували на її основі короткі фрази. Отримана мова виявилася розбірливою в 75 відсотках випадків.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас