07:23 27.05.2019

Громадяни ЄС обрали новий Європейський парламент: центристські сили зменшились, антиєвропейські - збільшились

2 хв читати
Громадяни ЄС обрали новий Європейський парламент: центристські сили зменшились, антиєвропейські - збільшились

У Європейському Союзі відбулись вибори до Європейського парламенту - більше за всіх втратили європейські народники і соціалісти, більше всіх додали радикальні антиєвропейські сили.

Відповідні результати були оголошені пізно увечері неділі в Європейському парламенті.

Як відомо, ЄП налічує 751 місце, і для більшості при голосуванні необхідно 376. В ЄП скликання 2014-2019 років дві політичні групи - європейських народників (217) і групи соціалістів і демократів (187) могли голосувати без підтримки інших політичних груп. У новообраному парламенті баланс сили змінився.

Група європейських народників втратила 39 мандатів і в новому парламенті буде представлена тільки 178 депутатами. Втрати понесли і соціалісти - з 187 депутатів група зменшилась до 152, втративши 35 мандатів.

Разом з тим, серйозно додала група лібералів (40 мандатів), яка участю представників руху Ренесанс президента Франції Еммануеля Макрона буде перетворена в нову, центристську групу і налічуватиме 108 осіб. Додали і зелені: з 51 мандата група збільшилась до 67 (плюс 16).

Водночас, більше 100 мандатів отримали антиєвропейські сили. Так, група "Європа для свободи" спільно з італійським рухом "5 зірок" і брекзітерів з 45 отримає 53 місця, а група "Європа за націю і свободу" спільно з партією міністра внутрішніх справ Італії, антиєвропейця Маттео Сальвіні, який також проводить політику скасування санкцій з Росії, з 37 місць знайшла 55. Ті, хто не приєднався, в новому парламенті отримали 7 мандатів, інших партій - 31.

З понеділка лідери політичних груп почнуть переговори про формування більшості. 28 травня в Брюсселі глави держав і урядів країн ЄС зберуться на неформальну вечерю, де почнеться процес обговорення кандидатів на керівні позиції. Зокрема, президент Європейської Ради Дональд Туск очікує, що нові лідери європейських інституцій будуть номіновані в червні.

Явка на нинішніх виборах, які пройшли з 23 до 26 травня, стала найвищою за останні 20 років і склала 50.5%. У виборах також взяли участь громадяни Великої Британії, яка не змогла до цього часу покинути ЄС. У країнах Євросоюзу налічується 426 млн виборців, які мають право взяти участь у цих виборах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дії з підриву Глобального саміту миру є системними та безпрецедентно масштабними - Кулеба

Кількість бойових зіткнень на фронті з опівночі зросла до 59, на покровському напрямку - до 27 - Генштаб ЗСУ

Унаслідок авіаударів у с. Михайлівка загинули двоє людей, серед них - 12-річний підліток - Донецька ОВА

Генштаб ЗСУ: Найскладніша обстановка зберігається на покровському напрямку, ситуація під контролем

Найближчими днями в Україні збережеться тепла мінлива погода з грозами й короткочасними дощами, можливий град - Укргідрометцентр

Суд заарештував документи районних військово-лікарських комісій Полтавщини

Спікер парламенту Грузії підписав закон про іноагентів

Частка повітряних тривог у загальному часі роботи ТРЦ зросла до 13,4% у травні - УРТЦ

Уночі на Україну чекають грози, у вівторок подекуди град і шквали - Укргідрометцентр

Україна може завдавати ударів по російських цілях голландськими F-16 - міністр оборони Нідерландів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА