12:51 14.01.2020

Нардеп Плачкова: Ініціатива президента щодо децентралізації закладає основу авторитарної держави

2 хв читати
Нардеп Плачкова: Ініціатива президента щодо децентралізації закладає основу авторитарної держави

Внесення змін до Конституції України про децентралізацію призведе до узурпації влади і створення авторитарної держави, вважає народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" Тетяна Плачкова.

"У законопроекті президента про зміни до Конституції під гаслом "децентралізації" криється єдина мета - зміна територіального устрою країни. Владі потрібні вигідні результати місцевих виборів й абсолютна концентрація всіх важелів впливу в потрібних руках", - написала Плачкова на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, вона зазначила, що монобільшість поспішає спрямувати цей законопроект до Конституційного Суду саме зараз, оскільки зміни до Основного закону можуть вноситися на двох сесіях парламенту, а поточний тиждень є останнім у другій сесії Верховної Ради.

Плачкова наголосила, що в запропонованому вигляді президентська законодавча ініціатива закладає основу для створення авторитарної держави.

"Децентралізація має розпочинатися вже на етапі роботи над змінами до Конституції. Це має стати спільною справою для всіх: і для президента, і для парламенту, і для місцевих громад. Режим "зеленого ксерокса" для цього не підходить", - зазначила вона.

Політик вважає, що в президентському законопроекті містяться серйозні ризики для місцевого самоврядування. Тиск на них планується здійснювати через повністю підконтрольних президенту і Кабміну префектів, в руках яких зосереджується виконавча влада і державний контроль. Префект матиме можливість впливати на органи місцевого самоврядування шляхом втручання в їхні дії та рішення. Крім того, зміну меж, найменування і перейменування громад президент пропонує здійснювати, не враховуючи думки мешканців, як було раніше, а просто дізнавшись, що вони думають із цього приводу. Це загроза для місцевої демократії, яка усуває громади від вирішення питань місцевого значення.

"Реформа децентралізації, як і всі інші, теж перетворюється на фарс та інструмент узурпації влади. Цього допустити не можна! Необхідно забезпечити стабільність органів місцевого самоврядування. Для цього треба переходити до прямих виборів на ключові посади в місцевій владі. Люди повинні мати право обирати регіональних керівників, а також суддів і керівників муніципальної поліції", - зазначила Плачкова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА