25 вересня 2019, 20:13

Дилетантизм президента – шлях до поразки країни

Не знаю як для американців, але для українців зміст розмови Дональда Трампа і Володимира Зеленського є прикрим. Складається враження, що без ознак явного тиску, погроз або шантажу з боку американського президента, керівник нашої держави вплутався у внутрішній американський політичний скандал.

Саме так я розцінюю слова президента Зеленського, що новий генпрокурор буде на 100% його людиною, які Зеленський сказав фактично у відповідь на розповідь Трампа про розслідування щодо сина його опонента Байдена.

Вам не здається, що це виглядає як обіцянка відновити розслідування в Україні щодо сім'ї кандидата у президенти США? Навіщо так явно ставати на чийсь бік? Скоро ми побачимо, як це розцінюють за океаном, де ще вчора у нас була двопартійна підтримка.

Інша, внутрішня українська проблема – виявляється наш український генпрокурор тепер на 100% залежний від президента? А як же бути з принципами "верховенства права", якого дотримуються в США?

Тепер генпрокурор буде інструментом для переслідування опонентів президента Зеленського і не має значення, що говорить Закон?

Особливо вражає критика Франції та Німеччини, що пролунала в розмові. Хочу нагадати, що йдеться про ключових союзників України в ЄС та учасників Нормандського формату. Якщо Офісу Президента України було відомо про зміст – навіщо було давати згоду на оприлюднення розмови повністю?

P.S. Як стало відомо 26 вересня у президента Зеленського ніхто не запитував дозволу на оприлюднення запису розмови у США. Як мінімум -це неповага до керівника України. Можу лише нагадати, що з президентом Порошенком так себе вести іноземні лідери не посміли б.