Симулянтам дадуть бій - уряд зважився на запуск реєстру лікарняних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Симулянтам дадуть бій - уряд зважився на запуск реєстру лікарняних

Казна та Політика
2467
Уряд вирішив раз і назавжди покінчити з українськими трудовими симулянтами. 28 листопада Кабмін прийняв постанову про створення «Електронного реєстру листків непрацездатності» – новітньої системи накопичення, зберігання і використання інформації про видані лікарняні.
7,27 млн ​​гривень на його розробку виділить Пенсійний фонд, ще 2,24 млн грн. нададуть міжнародні донори. До 1 лютого всі «соціальні» відомства країни – МОЗ, Мінсоцполітики, Національна служба здоров’я, Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування повинні розробити порядок ведення реєстру та доступу до нього. Хоча в деталях новий інструмент ще буде доопрацьовуватися, вже зараз очевидно, що незабаром він змінить життя кожного українця.
Лікарняні
Головна мета запуску реєстру – покінчити зі зловживаннями при видачі лікарняних. Зараз жителі України можуть отримати документ в поліклініці або при виклику дільничного лікаря (фельдшера) додому. Він і виписує в разі необхідності бюлетень. Перші 5 днів хвороби при цьому непрацездатність компенсує роботодавець в розмірі 50-100% (в залежності від страхового стажу) від усередненого заробітку. Якщо недуга затягнувся на більший термін, фінансові клопоти бере на себе держава в особі Фонду соціального страхування, який перераховує належні хворому кошти через роботодавця.
Однак українці щосили зловживають щедрістю батьківщини. Адже можна купити собі липовий лікарняний і байдикувати навіть з відмінним здоров’ям. За все заплатить роботодавець або держава. В інтернеті можна без зусиль відшукати пропозиції придбати лікарняний на термін 3-10 днів за цілком скромні 350-500 грн. Проблема куди серйозніша, ніж може здатися, а масштаби шахрайства ростуть з року в рік. За 9 місяців 2018 року Фонд соцстрахування оплатив українцям лікарняних на 41,5% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Звісно, владу це не влаштовує.
«Навіть в метро можна знайти оголошення про продаж фіктивних лікарняних, за які Фонд виплачує компенсації зі свого бюджету. Головна мета створення електронного реєстру – нівелювати обіг фальсифікованих лікарняних. Реєстр дозволить перевірити і переконатися, що реальний лікар в реальному лікарні виписав лікарняний реальній особі. А оскільки гроші Фонду – це гроші платників податків, то це приведе до значної економії», – прокоментувала UBR.ua прес-секретар Фонду соціального страхування Тетяна Малашенко.
У Фонді не змогли вказати статистику обігу фіктивних лікарняних, пославшись на те, що вести її проблематично. Але сама практика, можна вважати, досить поширена.
Введення реєстру передбачає також посилену інформатизацію лікарів. Детальний механізм її реалізації ще належить розробити профільним відомствам. Але з точки зору концепції Реєстру передбачається, що кожен лікар (навіть в сільській місцевості) матиме доступ до реєстру з будь-якого електронного носія при наявності персональних електронних ключів. В цілому роботу лікаря в реєстрі можна уподібнити роботі користувача в електронному кабінеті Приват24.
Урізаний доступ до реєстру отримають і роботодавці – їм не покажуть діагноз співробітника, але факт реєстрації лікарняного і терміни його дії перевірити можна буде в кілька кліків.
Як це працюватиме
Після того, як реєстр запрацює, процес видачі лікарняного матиме такий вигляд.
1. Лікар підключається до реєстру віддалено через особистий кабінет і відкриває лікарняний.
2. Роботодавець підключається до реєстру і бачить підтвердження цього факту.
3. При нарахуванні зарплати, роботодавцю більше не знадобиться «паперовий» лікарняний – всю інформацію він візьме з реєстру.
4. При отриманні заявки від роботодавця на компенсацію непрацездатності працівника, Фонд соцстрахування перевіряє це в реєстрі та перераховує кошти з бюджету на рахунки підприємства.
Працювати через модний гаджет в реєстрі, безсумнівно, набагато зручніше і сучасніше. Однак експерти відзначають, що зі зловживаннями це навряд чи допоможе впоратися назавжди. Вони просто вийдуть на новий технологічний рівень.
«Введення реєстру ускладнить видачу фіктивного лікарняного, адже якщо він зареєстрований, то пацієнт повинен десь перебувати під наглядом або лежати в стаціонарі. Але повністю проблему не зніме: пацієнт прийшов до лікаря, заплатив за діагноз, в реєстрі відкритий липовий лікарняний – і все те ж саме, проблема по суті не розв’язується», – вказує завлабораторії клініки «Надія» Дмитро Микитенко.
Також залишається актуальною і проблема безпеки персональних даних українців. Хоча доступ до їхніх даних для роботодавця і залишиться обмеженим, але є загрози.
«Реєстр листків непрацездатності – річ нова, але з досвіду роботи у нас інших таких же систем можна передбачити і тут проблему витоку персональних даних громадян України, як уже не раз було. У наших умовах безпечніше було б створювати не повністю автоматизовану базу даних, а робити вивантаження за окремими запитами, обмеживши стороннє втручання», – рекомендує директор Лабораторії комп’ютерної криміналістики CyberLab Сергій Прокопенко.
Хоча, звісно, зловживати буде складніше хоча б тому, що в реєстрі простіше відслідковувати, які лікарі видають найбільше лікарняних, внаслідок чого вони можуть потрапити під раптову перевірку. Ну і звичайно, це викличе різке зростання розцінок на фейкові бюлетені. Як прокоментували UBR.ua продавці «чорного ринку лікарняних», вартість на них може зрости в 5-10 разів.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас