RU
 

У МОЗ пояснили нові критерії приїзду "швидких"

Корреспондент.net,  18 грудня 2020, 11:24
0
658
У МОЗ пояснили нові критерії приїзду  швидких

МОЗ ввело чотири типи реагування "швидкої допомоги" на виклики. Поділ на сільських і міських жителів скасували.

 
Заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як на брифінгу в п'ятницю, 18 грудня, роз'яснила суть нових критеріїв виклику екстреної медичної допомоги.
 
Вона зазначила, що було скасовано поділ на сільських і міських жителів, тому що "однозначно невідкладні стани протікають однаково, як у жителя села, так і міста".
 
Також були введені чотири типи викликів "швидкої":
 
       1. Критичний стан - бригада повинна приїхати за 10 хвилин.
"Наприклад, це зупинка дихання, це масивна кровотеча, це той стан, який загрожує, перш за все, життю пацієнта", - пояснила Садов'як.
 
       2. Екстрений стан - бригада повинна прибути протягом 20 хвилин.
 
"Це випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров'я. Наприклад, порушення свідомості - це підозра на інфакрт або інсульт", - пояснила заступник міністра.
 
       3. Невідкладний стан - пацієнт не пербуває в критичному стані, але потребує огляду. Диспетчер спілкується з пацієнтом, аналізує його стан. Про пацієнта можуть сповістити сімейного лікаря, передати цей виклик у центр первинної медико-санітарної допомоги. У цьому випадку бригада може виїхати на виклик.
 
"Але це буде протягом певного періоду і це не буде бригада, яка виконує виїзди на екстрені та критичні випадки", - уточнила Садов'як.
 
"Наприклад, підвищення артеріального тиску, яке не несе загрозливих станів. Або, наприклад, підозра на пневмонію", - пояснює вона.
 
      4. Непрофільні виклики - коли не потрібно огляд лікаря.
 
"Диспетчер може порекомендувати щось дистанційно, залучаючи лікаря екстреної медичної допомоги або все ж звернутися до сімейного лікаря", - пояснює Садов'як.
 
Зазначимо, влітку в МОЗ заявляли, що в найближчі пару років в Україні буде значно збільшена зарплата працівникам екстреної медичної допомоги та повністю оновлено парк "швидких".
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: медициназдравоохранениеМинздравскорая помощь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі