14:32 01.10.2019

Муніципалітет Івано-Франківська очолив рейтинг публічності місцевого самоврядування

2 хв читати
Муніципалітет Івано-Франківська очолив рейтинг публічності місцевого самоврядування

Муніципалітет Івано-Франківська очолив рейтинг публічності місцевого самоврядування, а Полтава, Черкаси, Одеса і Запоріжжя - в аутсайдерах, свідчить дослідження Громадянської мережі "ОПОРА".

"Впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк проводилося шосте вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Дослідження передбачало подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити, аналіз контенту офіційних веб-сайтів та друкованих видань муніципалітетів, моніторингові візити та безпосереднє спостереження за роботою органів та посадових осіб місцевого самоврядування, опрацювання місцевих нормативно-правових актів", - йдеться в повідомленні "ОПОРИ".

Зазначається, що муніципалітет Івано-Франківська з показником індексу 86,8% став беззаперечним лідером у сфері політики публічності у 2018 році, а також став першим містом, яке за шість років виміру увійшло в категорію повністю публічних міст. Те саме стосується рівня публічності всіх суб'єктів владних повноважень Івано-Франківська - голови, виконавчих органів і депутатів.

До переліку аутсайдерів рейтингу публічності увійшли чотири міста: Полтава (51,7%), Черкаси (57%), Одеса (60%) та Запоріжжя (60%). Їх показники свідчать про низький рівень публічності.

Решта міст показали задовільний рівень публічності, набравши від 61,1% (Миколаїв) до 78,1% (Луцьк).

В "ОПОРІ" зазначають, що загалом за останні п'ять років усі муніципалітети в обласних центрах стали більш публічними, а середнє значення індексу публічності для всіх міст зросло з 51% до 68% відсотків.

"Якщо в 2014 році тільки два міста (Івано-Франківськ та Суми) оцінювалися нами як такі, які демонструють задовільний рівень публічності (всі інші були з низьким рівнем публічності), то у 2018 році таких міст налічується аж дев'ятнадцять, а Івано-Франківськ першим увійшов до переліку публічних міст", - йдеться в повідомленні.

Згідно з дослідженням, усі п'ять років лідери рейтингу залишаються незмінними. Зокрема, Івано-Франківськ, Київ, Луцьк та певною мірою Вінниця демонструють найбільшу стійкість у впровадженні принципів публічності, а Полтава і Черкаси помітно програють конкуренцію іншим містам.

За даними "ОПОРИ", ключовими проблемами в аспекті публічності муніципалітетів залишаються практики звітності посадових осіб і депутатів на відкритих зустрічах перед жителями; доступ до засідань виконавчих комітетів; впровадження політики відкритих даних; документування та облік результатів громадських слухань; оприлюднення інформації про комунальне майно; використання системи "Prozorro.Продажі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїль має намір відновити переговори з ХАМАС про припинення вогню і звільнення заручників

24 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА