15:19 28.05.2020

"Слузі народу" варто скоріше визначитися з єдиним кандидатом у мери Києва, вважає політолог

3 хв читати

Київ. 28 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Партії "Слуга народу" варто скоріше визначитися з консолідованим кандидатом на виборах мера Києва, і тоді у нього можуть бути шанси скласти конкуренцію чинному меру української столиці Віталію Кличку, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Коментуючи на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" результати опитування Центру "Соціальний моніторинг" 23-25 травня, згідно з яким найближчої неділі на виборах мера Києва за Віталія Кличка проголосували б 42,5% киян, які визначилися з вибором, а 26,5% могли б підтримати кандидата від "Слуги народу", Фесенко сказав: "Для боротьби за вихід у другий тур, я гадаю, цього буде цілком достатньо. Але мені здається, що партії "Слуга народу" необхідно вже найближчим часом визначитися зі своєю кандидатурою. Щоб це була консолідована кандидатура, яку можна було б розкручувати, просувати, і тоді це справді може бути конкурент для Віталія Кличка".

Він зазначив, що згідно з даними опитування, у Києві приблизно порівну прихильників і противників Кличка, а це означає, що у другому турі для нинішнього мера можуть бути ризики, тому що є значна частина киян, критично налаштованих до нього. "Це тривожний дзвіночок для нього і, відповідно, певний шанс для його конкурентів", - вважає політолог.

При цьому нинішнє друге місце у рейтингу кандидатів підприємця і телеведучого Андрія Пальчевського експерт вважає поки що тимчасовою ситуацією. "Він найбільш впізнавана, медійно розкручена фігура. А, крім Віталія Кличка, ніхто ще не починав жодної активності щодо Києва, і в цьому інформаційно-політичному вакуумі Пальчевський поки що виглядає альтернативою Кличку", - пояснив він.

Фесенко зазначив, що найбільш рейтингового на сьогодні з можливих кандидатів від "Слуги народу", народного депутата Олександра Ткаченка знають майже 2/3 киян, але ставлення до нього поки що неоднозначне. "Тому якщо Ткаченко хоче себе презентувати як кандидата в мери, то йому потрібна активна присутність саме як кандидата на вибори", - сказав він.

Він зазначив, що заступника голови фракції "Слуги народу" Миколу Тищенка не знають лише 17% опитаних, але при цьому до нього досить критичне ставлення. Решта ж теоретично можливі кандидати взагалі мало впізнавані серед жителів столиці.

"Наразі для будь-якого кандидата від "Слуги народу", якого можуть висувати, необхідна впізнаваність, ототожнення з партією та консолідована підтримка партії, і, можливо, президента. Тоді це може дати шанси для боротьби з Віталієм Кличком, і щоб поборотися за вихід у другий тур", - наголосив Фесенко.

Згідно з даними опитування, серед тих киян, хто допускає можливість голосувати за кандидата від "Слуги народу", 12,8% вважають найкращим кандидатом від партії влади Олександра Ткаченка, 10,6% - Миколу Тищенка, 2,3% - Олександра Качуру, 1,4% - Олену Шуляк, 0,5% - Андрія Холодова. 2,8% висловилися за іншого кандидата, 59,2% не змогли відповісти, 10,5% ні за кого, проти всіх запропонованих кандидатів.

Серед усіх опитаних 5,6% вважають найкращим кандидатом у мери Києва від "Слуги народу" Ткаченка, 3,7% - Тищенка, 1,6% - Качуру, по 0,7% - Шуляк та Холодова. 1,2% - іншого кандидата, 57,7% не змогли відповісти, 28,8% ні за кого, проти всіх запропонованих кандидатів.

Опитування проводилося 23-25 травня. Було опитано 800 респондентів шляхом телефонного інтерв'ю. Стандартне відхилення в результатах становить 2,2-3,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА