14:54 10.12.2018

В Осло і Стокгольмі починаються церемонії вручення Нобелівських премій

3 хв читати
В Осло і Стокгольмі починаються церемонії вручення Нобелівських премій

Церемонія вручення Нобелівських премій лауреатам 2018 року відбувається в понеділок в столицях Норвегії та Швеції.

Урочиста церемонія, присвячена лауреатам Нобелівської премії миру, почалася в Осло. Через півтори години вручення Нобелівських премій з інших дисциплін розпочнеться у Стокгольмі. Заходи транслюють в прямому ефірі на сайті Нобелівського комітету.

Церемонія вручення Нобелівської премії миру відбувається в ратуші Осло, на ній присутні члени королівської сім'ї та кабінету міністрів Норвегії. У 2018 році премія миру присуджена хірургу з Демократичної Республіки Конго Денису Муквеге і правозахисниці з Іраку Наді Мурад.

Премію їм присуджено за зусилля, спрямовані на те, щоб покласти край використанню сексуального насильства як зброї під час збройних конфліктів.

Д.Муквеге, якого ще називають "доктор диво", найбільше відомий як засновник і директор шпиталю Панзі, в якому надають медичну допомогу жінкам-жертвам групових зґвалтувань.

Н.Мурад народилася в 1993 році, активно займається правозахисною діяльністю. Кілька разів була удостоєна визначних премій і нагород. Вона представниця народу езидів - етнічної меншини, що проживає на півночі Іраку. У 2014 році вона постраждала від переслідувань езидів з боку забороненого в РФ терористичного угрупування Іділ.

Поряд з іншими Нобелівськими преміями, премія миру вручається в річницю смерті хіміка Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року. Саме А.Нобель заповідав, що на відміну від інших премій, премія миру присвоюється в Осло, а не в Стокгольмі.

У шведській столиці відбудуться вручення премій в інших сферах. Премію з медицини в цьому році присудили імунологам американцеві Джеймсу Еллісону та японцеві Тасуку Хондзе за їхні відкриття способу лікування раку за рахунок придушення негативної роботи імунної системи.

Премія в галузі фізики присуджена трьом професорам - Артуру Ешкіну (США), Жерару Мору (Франція) і Донні Стрікленд (Канада) за "проривні відкриття" в сфері лазерної фізики.

Нобелівська премія у сфері хімії в 2018 році присуджена трьом професорам - американці Френсіс Арнольд, її співвітчизнику Джорджу Сміту і британцеві Грегорі Вінтеру за дослідження у сфері спрямованої еволюції різних білків і пептидів.

Лауреатами премії з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля за 2018 рік стали американські економісти Вільям Нордхаус і Пол Ромер. Зокрема, У.Нордхаус нагороджується за "інтеграцію кліматичних змін у довгострокові макроекономічні дослідження". П.Ромеру академія вирішила присудити премію за "інтеграцію технологічних інновацій в довгострокові макроекономічні дослідження".

У травні Шведська академія оголосила про рішення не вручати Нобелівську премію з літератури в 2018 році, а перенести її вручення на 2019 рік. Причиною слугував гучний скандал, пов'язаний з фотографом Жан-Клодом Арно, який постав перед апеляційним судом Швеції у справі про злочин сексуального характеру. Ж.-К.Арно протягом довгих років брав активну участь у діяльності Нобелівського комітету з літератури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА