21:12 25.05.2018

Голова "Нафтогазу" закликає обрати міжнародного партнера з управління ГТС України до січня-2020

3 хв читати
Голова "Нафтогазу" закликає обрати міжнародного партнера з управління ГТС України до січня-2020

Україна має до закінчення дії транзитного контракту з "Газпромом" у січні 2020 року знайти стратегічного міжнародного партнера - надійну енергетичну компанію для управління газотранспортною системою (ГТС), заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час дискусії про український газотранспортний маршрут після 2019 року в Брюсселі в п'ятницю.

"І коли контракт із "Газпромом" закінчиться, українською системою управлятиме надійна енергетична компанія", - описав він оптимальний, на його думку, варіант.

А.Коболєв зазначив, що, окрім іншого, прихід такого європейського партнера унеможливить повернення корупції в газовому секторі.

Голова "Нафтогазу" закликав Єврокомісію надати максимальну підтримку в пошуку та залученні такого партнера. Згідно з представленою ним презентацією, це може бути зроблено вже в липні цього року з тим, щоб витратити час до січня 2020 року на структуризацію партнерства або консорціуму.

Він нагадав, що раніше Верховна Рада ухвалила революційний закон, який дає змогу залучати такого належного іноземного партнера в капітал системного оператора на умовах до 49%, хоча можливий і варіант лише управління. На думку А.Коболєва, опція володіння до 49% в операторі є найбільш оптимальною для партнера та України, проте без включення до складу такого оператора дорогих і не таких вигідних газових сховищ.

З огляду на рішення Стокгольмського арбітражу у спорі з "Газпромом" голова "Нафтогазу" оцінив можливості створення такого оператора у рамках анбандлінгу як малоймовірні, оскільки вони загрожують припиненням транзиту російського газу до Європи.

"Після 2019 року у нас більше опцій", - наголосив він.

Серед трьох представлених варіантів він виділив закупівлю "Газпромом" потужностей ГТС у незалежного системного оператора (ISO). У разі відмови російської монополії від такої закупівлі, європейські покупці можуть спробувати купувати російський газ безпосередньо на російсько-українському кордоні і самі закуповувати потужності української ГТС у ISO.

Водночас А.Коболєв повідомив, що йому відомо про щонайменше дві подібні спроби європейських компаній обговорити таку можливість із "Газпромом", які завершилися безрезультатно.

Голова "Нафтогазу" зазначив, що ключовим під час обговорення транзиту з 2020 року є його здійснення у рамках законодавства України та ЄС і пов'язання транзитних доходів із витратами. Згідно з таким підходом, необхідна виручка має становити щонайменше $3 млрд у 2018-2017 роках, а поточний тариф може бути $2,4 за 1000 куб. м на 100 км за транспортування 110 млрд куб. м газу на рік, що нижче, ніж дають інші компанії, зокрема "Газпром", за довгострокового продажу потужностей за інших належних умов.

Як повідомлялося, Міненерговугілля 28 грудня 2017 року офіційно запросило потенційних партнерів з управлінню ГТС країни до попередніх консультацій. Про такий інтерес проінформували десять компаній: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gazunie (Голландія), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbunddnelz Gaz AG (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія).

Віце-прем'єр Володимир Кістіон потім повідомив, що Україна сформує умови конкурсу відбору партнера з управління ГТС до квітня. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович після зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом 25 травня закликав Україну оголосити такий конкурс якнайшвидше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко відреагував на провокацію проти Девіда Кемерона: спланована операція російських спецслужб, щоб підірвати підтримку України

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА