13:48 10.01.2019

Лукашенко заявив про відсутність у порядку денному питання про об'єднання Білорусі та РФ

2 хв читати

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що в порядку денному немає питання про об'єднання Білорусі і Росії, називає це питання "притягнутим за вуха".

"Занадто багато сьогодні - я аналізую ситуацію в нашому суспільстві, та й у росіян - точиться розмов про об'єднання двох держав. Багато зараз з'явилося питань у зв'язку з церквою в Україні про автокефалію нашої церкви в Білорусі. Я називаю ці питання дуже дурними, притягнутими за вуха для обговорення в нашому суспільстві", - сказав О.Лукашенко на нараді про соціально-економічний розвиток країни у 2019 році та в підходах до подальшого розвитку інтеграційних напрямів у четвер.

Його слова наводить держагентство БелТА.

Президент наголосив, що мови про об'єднання двох держав бути не може. "Ми з президентом Росії однозначно визначили, що сьогодні на порядку денному такого питання немає - про об'єднання", - звернув увагу глава білоруської держави.

О.Лукашенко нагадав, що Білорусь і Росія свого часу підписали договір про створення Союзної держави і розвивали свої відносини, суворо дотримуючись цього документа.

"Ми повинні були свого часу прийняти Конституційний акт, тобто Конституцію Союзної держави, і там все повинно було бути прописано: і органи управління, і органи влади, і єдина валюта, політика тощо. Росія відмовилася свого часу йти цим шляхом . Я це нагадав президенту Росії, він сказав: "Так, так і було". Постає питання: що будемо робити з союзним договором? Треба сідати за стіл і дивитися, що ми разом можемо сьогодні згідно з договором вирішити, на що ми разом можемо без всякого тиску піти", - зазначив президент.

Глава держави заявив, що союз Білорусі та Росії може розвиватися лише на рівноправній основі. "І це не тому що Лукашенко так хоче, як це підноситься в Росії. А тому що це фундаментальні принципи побудови будь-якого союзу. Немає рівноправної основи - немає союзу", - сказав О.Лукашенко.

"Все має відбуватися на рівноправній основі, і на це має бути воля двох народів - Російської Федерації та Білорусі. Ми весь час, формуючи цей союз, маємо озиратися на думку наших людей. Тому з багатьох-багатьох причин, ви самі розумієте, про об'єднання двох держав не йдеться", - додав він.

На цей крок, вважає О.Лукашенко, не може піти і сама Росія. За його словами, це підтвердив російський президент Володимир Путін. "Немає такої можливості у Росії, з огляду на наслідки всього, на це піти. Тому треба заспокоїтися і припинити ці розмови, що хтось когось нахилив або нахиляє. Тут ніхто нікого не схилить", - зазначив О.Лукашенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА