Доступність посилання

ТОП новини

Кличко у залі слави: 5 боїв легендарного боксера


Український боксер Віталій Кличко святкує перемогу над суперником Хуаном Карлосом Гомесом, Штутгарт, 21 травня 2009 р.
Український боксер Віталій Кличко святкує перемогу над суперником Хуаном Карлосом Гомесом, Штутгарт, 21 травня 2009 р.

Віталій Кличко першим із українців увійшов у Міжнародний зал боксерської слави. В категорії «Сучасні боксери», тобто серед тих, хто провів останній бій не раніше 1989 року, з 32-х кандидатів обрали трійку, крім Кличка до цього списку також потрапили Ерік Моралес та Вінкі Райт. Українському боксерові зробили відбиток кулака – процедура, яка проводиться при включенні в Міжнародний зал боксерської слави. Кулак Віталія став трьохсотим за історію музею.

Екс-чемпіон світу за свою професійну кар’єру провів 47 поєдинків, лише двічі поступившись. А ось з 45 перемог 41 він здобув достроково. Радіо Свобода згадало п’ять найважливіших та історичних боїв Доктора Залізний Кулак.

1. Віталій Кличко – Майк Еклі

Дата бою: 25 січня 1997 року

Результат: перемога нокаутом

З самого початку своєї кар’єри Віталій Кличко заявив про себе, як про швидкоатакуючого. Його бої завершувались вже у третьому раунді. Проте найшвидшою виявилась зустріч проти американця Майкла Еклі. Вже на 20-й секунді першого раунду він впав у ринзі – після першого удару від українця.

2. Віталій Кличко – Хербі Хайд

Дата бою: 26 червня 1999 рік

Результат: перемога нокаутом

Свій перший бій за звання чемпіона світу Віталій Кличко провів проти британця Хербі Хайда – володаря титулу WBO.

Напередодні бою Хайд поводився зухвало – заявив, що Кличко «ляже в ринзі» вже у п’ятому раунді. Проте в реальності виявилось навпаки: сам британець до цього часу вже не стояв на ногах. У другому раунді Хайд «спіймав» правий крос від Доктора Залізний Кулак та опинився в нокдауні. Не встигнувши отямитися, британець пропустив ще кілька ударів українця, а потім нокаутом Віталій йому «вимкнув світло». Кличко старший став першим українським чемпіоном світу серед професіоналів у надважкій вазі.

3. Віталій Кличко – Леннокс Льюїс

Дата бою: 21 червня 2003 рік

Результат: поразка через розсічення після 6 раундів

Програв у ринзі, проте виграв на думку глядачів. Бій проти легендарного британця Леннокса Льюїса, який захищав титул чемпіона світу за версіями IBO та WBС, для українця став «путівкою» до сердець мільйонів. Та і сам Кличко став суперником легенди суперваговиків випадково, замінивши американця Кірка Джонсона, який травмувався.

Українець дуже вдало та активно боксував проти Льюїса. Але через розсічення брови у Віталія, лікарі зупинили бій після шостого раунду. Кличко хотів продовжувати зустріч, тим більше, що за суддівськими записками він вигравав чотири раунди з шести. Перемога була присуджена Льюїсу. Британець не наважився на реванш з українцем, і після бою завершив свою кар’єру. Хоча Кличко програв у цьому матчі за регламентом WBC, саме після цього бою про нього заговорили, як про справжнього чемпіона.

4. Віталій Кличко – Семюель Пітер

Дата бою: 11 жовтня 2008 рік

Результат: перемога, суперник відмовився продовжувати бій після 8 раунду.

У 2005 році Віталій Кличко приймає рішення піти з боксу. Повертається лише через 3 роки і одразу викликає на бій чемпіона світу за версією WBC Семюела Пітера. Представник Нігерії до цього часу вже боксував з Кличком, але молодшим, і тоді показав, що він – не такий вже і легкий суперник. Тож експерти побоювалися, що для повернення Віталія на арену бій з Пітером – не кращий вибір. Але українець переконливо боксував, лідирував за очками і після восьмого раунду Семюель відмовився від продовження поєдинку. А Кличко гучно повернувся у світовий бокс, нагадавши, що він – чемпіон.

5. Віталій Кличко – Дерек Чісора

Дата бою: 18 лютого 2012 року

Результат: перемога рішенням суддів

Напруга перед боєм Кличко-Чісора зростала щодня. Останньою краплею став ляпас Віталію від британця на прес-конференції та плювок в обличчя Володимиру під час процедури зважування. Проте на ринзі «випади» Чісори швидко закінчилися, не було часу, потрібно було захищатися від постійного лупцювання. Адже Кличко з першої секунди захопив ініціативу і у кожному раунді лише збільшував свою перевагу. Як результат, Чісора відповів за всі свої образи, а Кличко святкував чергову перемогу.

Вже у вересні 2012 року Доктор Залізний Кулак вішає рукавички на цвях. А вже у 2013 році Віталій Кличко отримує звання «Почесний чемпіон WBC та чемпіон у житті».

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG