15:43 16.02.2021

Урядовий законопроект про статус НАБУ поставить під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро - ЦПК

2 хв читати
Урядовий законопроект про статус НАБУ поставить під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро - ЦПК

Урядовий законопроект №5070, який уже зареєстрували у Верховній Раді і який передбачає скорочення терміну повноважень нинішнього директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, може поставити під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро, повідомляє Центр протидії корупції у вівторок.

"Очевидно, що причиною цього проекту є бажання призначити "ручного" директора НАБУ, який за одним дзвінком з Банкової блокуватиме справи щодо "татарових" або, навпаки, порушуватиме щодо ворогів Зеленського. Ні блокування роботи НАБУ, ні ручна процедура конкурсу в НАБУ за жодних обставин не будуть прийняті міжнародними партнерами. Саме тому проросійське оточення штовхає Зеленського на цей крок", - зазначає голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

В організації зазначають, що в перехідних положеннях законопроекту прописано, що всі обов'язки директора бюро до обрання нового директора виконуватиме його перший заступник (при цьому, як зазначає Шабунін у Facebook, повноваження Ситника поточна редакція закону не припинить), тобто НАБУ отримає одночасно і директора, і т.в.о. директора, що поставить під сумнів легітимність будь-яких прийнятих керівництвом відомства рішень.

"Більше того, з призначенням нового директора ця проблема не зникне та існуватиме принаймні до квітня 2022 року, коли спливе 7-річний строк призначення Ситника", - наголошують у ЦПК.

Там пояснюють, що законопроект №5070 з'явився після провальних переговорів із Міжнародним валютним фондом. Саме в меморандумі з МВФ передбачалося створення НАБУ й забезпечення незалежності бюро. Порушення цих попередніх домовленостей ризикує підірвати співпрацю і знищити залишки довіри до української влади.

"Так само ручні процедури для обрання нового директора зруйнують співпрацю як із ЄС, і зі США. Адже це прямо суперечить тому, що вимагають від України", - резюмують у центрі.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді привести статус Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції.

Відповідний проект закону було схвалено на позачерговому засіданні уряду в понеділок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА