Доступність посилання

ТОП новини

Карантин: що роблять власники житла із квартирантами, яким важко платити


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

На ринку оренди житла в Києві вже давно не було сезонності: ціни постійно повільно повзли в гору, незалежно від інших економічних передумов. Втім пандемія і карантин внесли свою корекцію. Люди, які приїхали з регіонів, почали повертатися додому, а той клас, який працював у сфері послуг, торгівлі і бізнесу почав втрачати роботу і доходи.

Які є законні механізми, щоб не залишитися на вулиці і як із своїми квартирантами вчиняють власники житла в Україні?

Євгенія Колесник залишилася в Києві без житла у період карантину, одночасно з тим і без роботи. Із орендодавцями не знайшли спільну мову, зокрема, і щодо оплати.

Одночасно довелося шукати і житло, і роботу, як вона розповідає Радіо Свобода.

За тиждень вона встигла знайти дві квартири, і двічі переїхати. На переїзд витратила останні гроші.

«Важко знайти порядних людей. Вибір квартир зараз великий. Мені сказали, що я буду знімати квартиру за 2-2,5 тисячі гривень, а сьогодні прийшла донька власниці квартири і сказала, що після карантину треба буде платити 6 тисяч гривень. Я сказала, що ні. Це однокімнатна, схожа на «гостінку», метро Позняки поруч. Немає меблів, немає шаф. Холодильник, пральна машинка є. Якщо не підуть на мої умови і будуть підвищувати, то буду ще шукати. А поки що буду тут жити, хоча б ці два місяці, поки карантин», – розповідає Євгенія в коментарі Радіо Свобода.

Зйомна квартира в Києві. Фото: Євгенія Колесник
Зйомна квартира в Києві. Фото: Євгенія Колесник

Якщо раніше Євгенія працювала на адміністративних посадах, то зараз готова на будь яку роботу, аби оплатити житло.

«Знайшла зараз дві роботи потенційні. Хотіла влаштуватися в торговельний центр, але там треба за гроші зараз робити санітарну книжку... Але 500 гривень мені зараз викласти... Двічі переїхати, вже вишкребла все, що могла, якщо чесно. Знайшла дві роботи: одна – це прибирати в супермаркетах, а друга – це напівфабрикати: ліпити пельмені, вареники. Ну це я вмію. Таку роботу зараз можна знайти, інакшу – ніяк», – ділиться дівчина.

Зйомна квартира в Києві. Фото: Євгенія Колесник
Зйомна квартира в Києві. Фото: Євгенія Колесник

Чи готові власники житла на поступки?

В Україні відносини на ринку оренди житла більш капіталістичні, ніж у країнах Західної Європи, переконаний адвокат Владислав Власюк. Він наводить приклади Іспанії і Німеччини, де важко виселити людину тільки тому, що вона перестала платити.

На період карантину в Німеччині неможливо виселити людину через фінансові труднощі і несплату по рахунках. Ці правила діятимуть до кінця червня, але всі борги в подальшому доведеться компенсувати. Разом із тим ті, хто залишився без роботи, отримують матеріальну допомогу від держави.

В Україні жодних юридичних поступок для орендаторів немає, є хіба що економічні: ринок пішов на спад і є ймовірність отримати знижку на аргументах взаємної вигоди, – пояснює адвокат Владислав Власюк.

В одній з крупних, але закритих груп оренди житла, тема щодо знижки зібрала сотні коментарів і бурхливе обговорення.

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

В цій дискусії представлені всі можливі позиції, які існують сьогодні на ринку, тож ми розділили їх по категоріях і приховали імена авторів.

Орендодавці мрії

Таких дуже мало, але вони є – це власники квартир, які взагалі не беруть плату на час карантину. Залишають на совісті орендаторів лише оплату комунальних послуг. За їхньою логікою, краще щоб в квартирі жили перевірені люди і слідкували за нею, аніж вона буде пустувати або стане жертвою шахраїв. Такі орендодавці отримують велику підтримку від винаймачів і часто насмішки від «колег».

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

«Взагалі не беремо плату за місяць. Ну а що, на вулицю людей вигнати? Самій би не хотілося опинитися в такій ситуації. Всім добра!», – пише власниця квартири.

«Я живу у Варшаві. Квартиру знімаємо. Нам скасували плату на два місяці. В Черкасах в мене здається квартира. Я залишила до оплати лише комунальні, бо держава, як у Польщі, за мене комунальні не сплатить. Живе хлопець, думаю він проплатить», – пояснює свою позицію інша орендодавець.

«Мені орендодавець сама сказала за квітень не платити. Я б не наважилася просити, чесно кажучи. І це гідно поваги! Всі ми люди, і ніхто не хотів і не очікував таких обставин! Але бути людиною не так важко насправді!», – поділилася винаймачка житла.

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

Непохитні

Орендодавці, які не змінюють суму оплати. Вони готові втратити своїх мешканців і переконані у тому, що з легкістю знайдуть нових навіть під час карантину.

«Це пасивний дохід людей. На це і розрахунок, що якщо в людини не буде джерела доходу, його будуть підтримувати інвестиції у вигляді нерухомості. Чому орендодавець має втрачати свій доход через те, що в когось проблеми. Не вистачає заплатити, з'їжджай, він знайде того, хто буде платити», – аргументує такий підхід чоловік.

«Дешевше, аби вона порожня стояла», – аргументує інша користувачка.

«Не можу знизити, квартира зараз у кредиті», – пояснює учасниця групи.

«А я не знизила і не буду! Навіщо знижувати, живуть же в моїй квартирі навіть більше в період карантину, ніж коли на роботі. Це бізнес», – вважає інша учасниця.

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

Компромісні

Це власники житла, які намагаються знайти золоту середину, виходячи із власних можливостей та ситуації жильців. Насправді, багато хто розповів про знижку у 50%, трохи менше коментарів про знижку у 30%, а дехто просто зменшив суму оренду від тисячі до трьох тисяч гривень. А є ті, хто пропонує інші альтернативи. Таких орендодавців досить багато.

«2000 гривень скинула, у випадку продовження карантину готова і до подальшого зниження! Всі в «підвішеному стані», ситуація, в якій втрачає кожен. Щодо власників житла, для більшості з них гроші від оренди не є основним способом заробітку. Найчастіше для людей придбання і подальша здача квартири в оренду виступають альтернативною формою депозиту. Ось чому вони, гіпотетично, могли б пережити неотримання платежів за оренду протягом місяця чи навіть двох», – вважає учасниця групи.

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

«Зовсім не проти людяності, але дохід від здачі житла скеровую на навчання дитини і ніхто не скасовував плату і годування дитини. Що можу собі дозволити – це суму залога врахувати за поточний місяць, а потім життя покаже», – пояснює інша

«Нам типу знизили з 9 на 5 тисяч на період карантину, але... потім в кожному новому місяці плюс 1000 (розбити суму нестачі)», – ділиться один з орендаторів.

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

Безжальні

Орендодавці, які у період карантину підвищили ціни на житло або виселили своїх жильців. Вони не залишають коментарів про це, розповідають орендатори.

«Нам сказали, щоб платили за курсом долара тепер».

«Нам хозяйка не знизила, хоча ми просили адекватно хоч на місяць, то ми з’їхали. Тепер телефонує і каже, що чекає на нас після карантину, бо ми були ідеальні орендарі. Ну нехай чекає».

Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла
Скріншот дискусії у Facebook-спільноті з пошуку житла

Ті люди, які все ж таки виселилися у період карантину зазначають, що на сьогодні дуже широкий вибір квартир, навіть краще, ніж раніше, по приємних цінах.

Які є юридичні шляхи захисту?

А практично жодних, розповідає адвокат Владислав Власюк.

Але ж 30 березня Верховна Рада проголосувала за законопроект 3275, в якому, зокрема, йдеться про скасування орендної плати на час карантину.

Адвокат хоч і зазначив, що йому соромно це коментувати, втім пояснив чому:

«Внесли зміни в прикінцеві положення цивільного кодексу і сказали: добре, на період карантину якщо неможливо використовувати приміщення за цільовим призначенням (хоча це вже житла навряд чи стосується, а більше до комерційної нерухомості), такий винаймач звільняється від сплати оренди на період карантину. Це прийняв законодавець і вже у підписаному президентом і опублікованому законі формулювання «звільняється» стало: «може бути звільнений», що по суті пустишка повна».

Владислав Власюк, юрист
Владислав Власюк, юрист

За несплату за житло в Україні можуть виселити і силою, разом із поліцією. Незважаючи на відсутність паперових договорів, адвокат називає ці відносини між власником житла і орендарем правовими:

«Що значить нелегальний? Деякі колеги чомусь коментують в стилі: «Якщо у вас не підписаний договір, ви платите готівкою, то у вас договору немає». Це неправда, бо договір за цивільним законодавством може бути і в усній формі. Якщо ви тривалий час платите гроші і проживаєте десь, то скоріш за все, будь-який суд погодиться із тим, що у вас дійсно є договір оренди житла. Легальний чи нелегальний, це чисто з точки зору, чи платить орендодавець податок з цього. В цілому податок на прибуток з цих доходів мало хто платить, і це проблема взаємовідносин орендодавця і податкової. На цьому всі якісь юридичні впливи нелегальності ринку оренди закінчуються, і для орендатора це жодної ролі не грає», – пояснює Владислав Власюк.

Тож врятують ситуацію лише людські відносини.

Своїм клієнтам, які здають житло, адвокат радить робити на період карантину знижку у 30-40%, а орендарям – вимагати знижку, користуючись економічним козирем: ринок впав і, у разі виселення, власникам квартири буде вкрай важко знайти жильців, які б влаштовували. Тож ці поступки мають бути вигідними обом сторонам.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG