22 лютого 2019, 17:22

Російські бізнес-інтереси кандидатів у Президенти

Готуючи до публікації спецпроект присвячений аналізу прихованих інтересів кандидатів у Президенти України, експерти громадської організації "Антикорупційний штаб" наштовхнулися на ряд фактів про наявність бізнес-інтересів у кандидатів та їх родин у Росії. Це, на нашу думку, є суспільно важливою інформацією, яка потребує оприлюднення.

То хто з кандидатів на пост Президента України спільно зі своїми близькими родичами мають бізнес-інтереси в Росії?

Бойко Юрій Анатолійович

Бойко – екс-регіонал та міністр палива та енергетики за часів Януковича, також відомий корупційною схемою з так званими "вишками Бойка", після Революції Гідності став народним депутатом та співголовою фракції Опоблоку в Парламенті. Щоправда, нещодавно його вигнали з фракції після спроби об'єднатись з Рабіновичем.

Відповідно до даних декларації за 2017 рік як кандидата на посаду Президента України, його дружина Бойко Віра Дмитріївна заробила у звітному році 1,15 млн грн, працюючи на російському підприємстві ТОВ "Керуюча компанія "Група ПОЛІПЛАСТИК". Керівником підприємства є громадянин Росії Валентин Буяновський. Крім того, дружина Бойка має квартиру та машино-місце в Росії.

Корнацький Аркадій Олексійович

Корнацькийколишній громадянин Росії, а зараз чинний нардеп у фракції БПП.

Відповідно до даних декларації за 2017 рік кандидата на посаду Президента України, він є власником 80% прав на виробничий кооператив "Каскад", який зареєстрований в Російській Федерації. В російських реєстрах керівником та співвласником цього підприємства значиться брат кандидата Віктор Олексійович Корнацький. Іншими співвласниками є колишня дружина та дві доньки Аркадія Корнацького. При цьому колишня дружина Корнацька Лілія Геннадіївна та донька Герасова Анна Аркадіївна є громадянками Російської Федерації. Також громадянином Російської Федерації є син Аркадія Корнацького Павло Корнацький, який веде бізнес в Україні.

Данилюк Олександр Володимирович

Данилюк – позиціонує себе одним з лідерів "Податкового майдану" та координатором громадського руху "Спільна справа".

Відповідно до даних декларації за 2017 рік кандидата на посаду Президента України, які підтверджуються даними державних реєстрів, його дружина, Суродіна Світлана Володимирівна, є засновником ПП "АТЛАНТ" та співзасновником ТОВ "ФІРМА БЕКАС ЛТД". Обидва підприємства були зареєстровані ще до окупації на території АР Крим. Їх керівником, відповідно до даних з реєстрів, наразі є Суродіна Віра Григорівна, яка є громадянкою РФ та може бути родичкою дружини Данилюка.

Обидва українських підприємства дружини кандидата в Президенти були перереєстровані за російським законодавством 7.10.2014 і продовжують свою діяльність в Криму як ООО "Атлант" та ООО "ФИРМА БЕКАС ЛТД" відповідно, а дружина Данилюка значиться в російських реєстрах як їх засновниця.

Також обидва підприємства сплачують податки та збори до російської скарбниці. Так, за 2017 рік ООО "Атлант" в сукупному перерахувало щонайменше 301 546 рублів (137,5 тис. грн в перерахунку за середньорічним курсом НБУ), а "Фирма Бекас ЛТД" близько 1 077 373 рублів (491,3 тис. грн в перерахунку на гривні) до російської скарбниці в якості страхувань та податків. Тобто, загальна кількість податків, сплачених окупантам тільки в 2017 році, еквівалентна 600 тис. грн.

При цьому жодної з двох російських компаній дружини Данилюка немає в його декларації. У випадку, якщо кандидат буде обраний на посаду Президента, такі дії будуть порушенням законодавства в частині декларування корпоративних прав, за яке передбачена кримінальна відповідальність, адже сукупний розмір статутного капіталу ООО "Атлант" та ООО "ФИРМА БЕКАС ЛТД" перевищує 10 млн рублів (4 млн грн).

Позбулись російського бізнесу

Деякі російські бізнес-інтереси можна було також знайти у ще двох претендентів на Президентське крісло – чинного Президента України Петра Порошенка та лідера президентських перегонів Володимира Зеленського. Втім, на сьогоднішній день, обидва кандидати позбулись зв'язків з російськими компаніями.

Так, Петро Порошенко був бенефіціарним власником двох юридичних осіб на території Російської Федерації у Липецькій області, пов'язаних з діяльністю корпорації "Рошен". Проте за даними ЗМІ Липецька фабрика "Рошен" остаточно припинила свою діяльність на початку 2017 року. Володимир Зеленський, в свою чергу, був одним із акціонерів кіпрської компанії, яка заснувала ряд підприємств в Російській Федерації. Після публікації журналістського розслідування, Зеленський вийшов зі складу акціонерів компанії, яка з цим пов'язана.

Каток БЕБа проти українського бізнесу

Для чого у 2021 році було створене Бюро економічної безпеки? Цей орган мав позбавити бізнес від зайвої уваги правоохоронців, які по черзі приходили з "масками шоу" на працюючі підприємства...

Три місяці указу Президента – як силовики виконали рішення РНБО по бізнесу

Вчора завершилась дія указу Президента по зменшенню тиску на бізнес. Сьогодні обговорили результати на закритій зустріч з Генеральним прокурором і бізнес-асоціаціями...

Як посилити підтримку України в США і хто наші союзники

Я вже якось розповідала вам, що в США найбільше підтримують Україну інтелектуальна еліта і військові – тобто ті, хто максимально глибоко і практично в контексті і не ведуться на провокації і маніпуляції...

Сервіс для пошуку безкоштовного житла для переселенців "Прихисток" стане зручнішим

Сьогодні в Україні майже 5 млн внутрішніх переселенців, понад 3,5 млн з них стали біженцями після 24 лютого 2022 року. Забезпечення житлом мільйонів людей, які тікали від війни, було одним з ключових викликів для держави на початку широкомасштабного вторгнення, і залишається ключовою проблемою на найближчі роки...

Часи неймовірних сценаріїв або про двох вчорашніх чорних лебедів

Вчора в небо полетіли 2 цікавих чорних лебедя... Безпекових, політичних, а можливо навіть і геополітичних. Це призначення Залужного послом в Британію та вступ Швеції в НАТО...

Не тільки БЕБ або чого не вистачає в урядових законопроектах для бізнесу

Минулого тижня уряд вніс в парламент одразу два законопроекти, які могли б перезавантажити відносини з бізнесом. Вони стали продовженням рішення РНБО та указу Президента, ухваленого після арешту Ігоря Мазепи та наступних переговорів з підприємцями...