Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики тримають у полоні двох черкащан-резервістів


Ми можемо лише чекати – мати полоненого солдата
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Ми можемо лише чекати – мати полоненого солдата

Черкаси – Двох черкаських резервістів Дмитра Половинку та Олександра Осейка на Луганщині полонили сепаратисти. Відео з хлопцями вони виклали в інтернет. Уже тиждень черкащани не виходять на зв’язок із рідними.

Геліодор Блонський переглядає сторінку свого онука Дмитра Половинки. Чотири місяці тому хлопця мобілізували, і вже з травня він служив на cході України. Спершу з іншими вояками блокував Маріуполь, а згодом потрапив на блокпост у Маринівці, що на Луганщині. Востаннє з дідусем Дмитро спілкувався увечері 15 липня.

«Дзвонив весь час. Я запитав у нього, як справи. Сказав: «Усе нормально, діду, не хвилюйся, у нас тихо». Хоча він усе обманював. У них там дуже гаряча точка була. Їх там обстрілювали весь час. Одного разу я почув, що їх із Росії обстрілюють. Дзвоню йому, кажу, Дімо, по вас із Росії стріляють? А він: «Ти що, діду, це провокація». А наступного дня їх кілька разів вночі піднімали по тривозі, бо обстрілювали з «Граду». То він тоді, погодився, що таки зі сторони Росії стріляли», – каже Геліодор Блонський.

Про те, що 22-річний Дмитро потрапив у полон, вже наступного дня після розмови родичі дізналися з інтернету. На каналі сепаратистів «Інформаційний корпус» з’явився ролик із допитом хлопця.

Опісля перегляду відео Геліодор Блонський вирішив самотужки рятувати онука з біди. Для цього навіть склав маршрут до Маринівки. Збирався їхати автомобілем, однак, родичі відмовили.

Останній дзвінок мамі Дмитро зробив із полону. Сказав, що живий-здоровий. Відтоді – жодної звістки.

«Нам залишається лише чекати і сподіватися. Усе, що можна було зробити, ми все зробили. От це – останні документи, які треба було передати. Тепер ми чекаємо. Хоча б повідомлення від нього, хоча б звістки зі сторони «ополченців». І чекаємо, що нам скаже губернатор та інші владці, коли вони щось з’ясують», – каже мама хлопця Тетяна Блонська.

Олександр Осейко не сказав дружині, що він у полоні

Разом із Дмитром сепаратисти полонили 28-річного черкащанина Олександра Осейка. Його півторарічна донечка Даринка щодня обіймає світлину тата та разом із мамою Юлею час від часу набирає його номер. Але все марно – Олександр, як і Дмитро, не виходить на зв’язок.

«Він подзвонив і сказав, що зі мною все добре. А я ж питаю: «Ти в Маринівці?». Він каже: «Так». Кажу: «Ти в оточенні?». Він: «Так, я не можу більше розмовляти, я буду сам тобі телефонувати. І після того зв’язок обірвався. А наступного дня ми дізналися, що він уже в полоні. І дзвонив він із полону, Але він не сказав цього», – розповідає дружина Юлія Осейко.

У Черкаській облдержадміністрації родинам полонених пообіцяли зробити усе можливе, аби хлопці якнайшвидше повернулися додому. Нещодавно у місцевих ЗМІ з’явилася неофіційна інформація, що сепаратисти нібито просять за викуп живого полоненого сім тисяч доларів.

«Це неправдива інформація. Конкретики немає саме в сумі. Тому це не треба розповсюджувати. Цим повинні займатися відповідні служби і військові. А ми готові зробити усе можливе і з точки зору фінансів, і з точки зору обмінного фонду, особливо це батальйони «Азов» і «Айдар», які підключилися до обміну наших полонених», – заявив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

Родичі хлопців не втрачають надії і вже звернулися до Європейського суду з прав людини, аби пришвидшити визволення Дмитра та Сашка.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG