28 березня 2018, 18:00

Тимошенко просить зібрати сесію, щоб виправити свої помилки?

На мій погляд, пропозиція зібрати позачергове засідання Верховної Ради з боку Юлії Тимошенко – фальшива політична гра. Адже в четвер, коли Верховна Рада розглядала питання скасування Е-декларацій, 22 березня, керівник фракції Батьківщини була відсутня в залі засідань.

Більше того, за скасування Е-декларування громадських активістів Батьківщина давала максимум близько половини від свого складу фракції. Інші були відсутні.

Виглядає, що сьогодні Тимошенко пропонує виправити власну помилку, через яку скасування декларування не відбулося. Адже з додатковими голосами від Батьківщини шанси на прийняття закону 22 березня були б значно вищими.

Лицемірство пропозиції зібрати позачергову сесію ВР проглядає і в тому, що прозвучала вона 28 березня, лише за кілька днів до завершення граничного терміну, коли такі Е декларації треба подати.

Було б по-чесному подати цю пропозицію у понеділок, коли до завершення терміну був ще цілий тиждень.

Схоже у Тимошенко чекали, коли депутати роз'їдуться і зібрати їх у достатній кількості буде вже неможливо. Або у Батьківщині стало відомо про заяву Європейського комісара з питань європейської політики сусідства Йоганнеса Гана і Тимошенко захотіла попаси в мейнстрім, як захисник ображених активістів.

Лишається нагадати, що Президент уперше запропонував Верховній Раді скасувати Е-декларування громадських організацій ще влітку 2017 року. Ця ж вимога прозвучала у щорічному посланні до Верховної Ради у вересні.

Пізніше відбулися ще кілька звернень Президента до депутатів, що призвело до позитивного голосування фракції БПП у Верховній Раді, яка дала найвищий відсоток голосів від складу фракції за відміну Е-декларацій.

На мій погляд, ця норма зайва саме тому, що вона зобов'язуюча. З точки зору встановлення довіри активісти, які займаються боротьбою з корупцією, мали б декларувати свої статки добровільно, показуючи чиновникам приклад відкритості перед суспільством.