21:37 03.12.2020

Експертизи у справі "плівок Деркача" тривають

3 хв читати
Експертизи у справі "плівок Деркача" тривають

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначає, що в кримінальному провадженні щодо так званих "плівок Деркача" тривають експертизи, а розслідувана Нацполіцією України справа, в якій фігурував тодішній віце-президент США Джо Байден у контексті нібито впливу на екс-генпрокурора України Віктора Шокіна, закрито.

"Давайте згадаємо, коли ми з такою революційною ненавистю на початку літа чули про "плівки Байдена-Порошенка. І я вважаю, що це дійсно для нас можливість пишатись Офісом генпрокурора, що не втягнув Україну в цей складний трикутник різних взаємин. Ми не зіграли на догоду навіть не президенту (США Дональду - ІФ) Трампу (на виборах президента США - ІФ), а тим, хто хотів підіграти президентові Трампу через третє коліно", - сказала вона в четвер увечері в ефірі програми "ВІП з Наталією Мосейчук" на телеканалі "1+1".

Відповідаючи на питання, чи розслідується кримінальне провадження, Венедіктова сказала: "Наскільки я розумію, одна справа була закрита, яка розслідувалася Національною поліцією (швидше за все, Венедіктова має на увазі закриття кримінального провадження про втручання Байдена в діяльність на той час генпрокурора України Віктора Шокіна - ІФ). А друга (справа - ІФ) - ні".

За словами генпрокурора, це кримінальне провадження було відкрито зокрема і за рішенням суду.

Вона наголосила, що "справи не відкриваються і не закриваються за клацанням".

"Звичайно, слідчі дії тривають, і вона (справа - ІФ) буде закрита тільки тоді, коли або закінчаться терміни, або коли слідчі вирішать, що немає складу злочину", - сказала Венедіктова.

Відповідаючи на питання про те, чи завершена експертиза в цій справі, генпрокурор сказала: "Експертизи ще тривають".

Як повідомлялося, раніше народний депутат України Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали з голосами, схожими на голоси п'ятого президента України Петра Порошенка і кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена, які можуть свідчити про вплив Байдена на п'ятого президента України. Серед обговорюваних тем: підвищення тарифів на 100% замість 75%, звільнення генпрокурора Шокіна в обмін на кредитні гарантії сумою $ 1 млрд, розмова людей з голосами, схожими на голоси Порошенка і президента РФ Володимира Путіна, і ін.

У серпні глава контррозвідки США Вільям Еваніна заявив, що за допомогою дій нардепа Деркача відбувається процес дискредитації кандидата в президенти від Демократичної партії Джозефа Байдена. "Наприклад, проросійський український парламентарій Андрій Деркач поширює твердження про корупцію - зокрема шляхом розголосу витоків телефонних дзвінків - щоб завдати шкоди кандидатурі колишнього віце-президента Байдена і Демократичної партії. Деякі пов'язані з Кремлем люди також прагнуть просувати кандидатуру президента Трампа в соціальних мережах і на російському телебаченні", - йдеться в заяві Еваніни, зробленій 7 серпня.

Сам Деркач назвав це "спробами навісити ярлики і атакою", які підтверджують розкриття найбільшої схеми "демокорупції" в зв'язку з оприлюдненими нардепом записами з голосами Порошенка-Байдена і Порошенка-Путіна.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило чотирьох пов'язаних з Росією осіб, зокрема, народного депутата України Андрія Деркача (позафракційний), причетних до спроб вплинути на виборчий процес в США, і ввело щодо них персональні санкції.

12 вересня 2020 р Венедіктова заявила, що Україна продовжує власне розслідування у справі про "плівки Деркача". "Зараз слідство стосовно "плівок Деркача" триває. І знову ж таки, експертизи: змонтовані чи плівки, чи можливо ідентифікувати голоси, все це відбувається. ... Слідство триває, слідчі можливості ми намагаємося не втратити. Чекаємо результати досліджень", - розповіла вона.

Генпрокурор наголосила, що українські слідчі "робитимуть власні висновки", не орієнтуючись на результати розслідування, оприлюднені в США. Коментуючи заяву Мінфіну США про те, що "плівки Деркача" є "відредагованими аудіозаписами", Венедіктова заявила, що українське слідство дійде власних висновків.

"Генеральний прокурор Венедіктова не втручатиметься в такі політичні процеси. І навіть якщо будь-які президенти держав робитимуть такі заяви, ми будемо офіційно відповідати тільки у тому випадку, коли це передбачено законом. Якщо не передбачено, жодних оціночних суджень ми надавати не будемо", - зазначила вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак обговорив із президентом Всесвітньої боксерської ради підтримку Саміту миру

Сирський обговорив із генералом Брауном нагальні потреби ЗСУ

Кількість загиблих унаслідок удару по Харкову зросла до 5 осіб - ОВА

Сили оборони України атакували поромну переправу і нафтовий термінал у Краснодарському краї РФ - Генштаб ЗСУ

Надання дозволу на демонтаж радянської символіки з мосту Патона в компетенції департаменту охорони культспадщини КМДА - Мінкультури

Унаслідок ранкової атаки в Голосіївському районі Києва знищено трансформатор - ДТЕК

У Харкові під завалами перебувають ще 4 людини - Синєгубов

У Херсоні в результаті ранкового обстрілу постраждала жінка, пошкоджено інфраструктуру

Кількість загиблих у Харкові після ракетного удару збільшилася до чотирьох осіб

Кабмін схвалив державну стратегію у сфері зміни клімату

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА