Доступність посилання

ТОП новини

Політ «яструба»: які дані збирає американський розвідник над Донбасом


RQ-4 Global Hawk – безпілотний літальний комплекс військово-повітряних сил США
RQ-4 Global Hawk – безпілотний літальний комплекс військово-повітряних сил США

Американський «яструб» над Донбасом. 1 березня стратегічний розвідувальний безпілотник ВПС США Global Hawk кілька годин моніторив ситуацію поблизу лінії фронту. І це далеко не перший політ цього унікального БПЛА над територією України. Які дані розвідки збирають американці, чи діляться ними з українським Генштабом і як такі польоти можуть вплинути на бойові дії? Розбиралися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Ірак, Афганістан, Сирія, Нігерія, а тепер й український Донбас – це тільки частина територій, де працював американський безпілотник Global Hawk. 1 березня о 4-й ранку безпілотник вилетів з американської авіабази Сігонелла, на Сицилії. Близько сьомої перетнув повітряний простір України і рушив далі на схід. Прибувши на Донбас Global Hawk змінив напрямок і полетів уздовж лінії розмежування. Безпілотник кілька разів прочісував райони поблизу передової.

Дані про подібні польоти – відкрита інформація. Її можна відстежити на спеціалізованих ресурсах, які відображають рух повітряних суден. Але от дізнатися про причини польоту і конкретні завдання, які стоять перед американським БПЛА над Донбасом вже не так просто.

Директор компанії «Атлон Авіа» Артем В’юнник показує безпілотник, який входить до складу безпілотного авіаційного комплексу «Фурія А1-СМ»
Директор компанії «Атлон Авіа» Артем В’юнник показує безпілотник, який входить до складу безпілотного авіаційного комплексу «Фурія А1-СМ»

Вже кілька років український безпілотник «Фурія», виробництва компанії «Атлон Авіа», постачають у підрозділи ЗСУ. Головне завдання БПЛА – розвідка, пояснюють розробники. Подібні цілі стоять і перед американським Global Hawk, але можливості у нього значно більші.


«Поки що у нас немає аналогічного класу безпілотного літального апарату, який може на собі нести таке цільове навантаження і давати такі відомості», – розповідає директор компанії «Атлон Авіа» Артем В’юнник.

Що вміє «яструб»

Коли мова про збір розвідданих і спостереження, візуальне вивчення супротивника і місцевості, тут Global Hawk – кращий з кращих
Майкл Карпентер

Розмах крил у стратегічного розвідувального безпілотника ВПС США RQ-4 Global Hawk – 35 метрів, вага – 12 тон. БПЛА може розвивати швидкість до 620 кілометрів на годину і долати впродовж одного польоту 22 тисячі кілометрів. В повітрі літальний апарат може перебувати більше 30 годин.

Устаткування для розвідки дозволяє «яструбу», а саме так перекладається з англійської назва БПЛА, «бачити» на 200 кілометрів вглиб території супротивника і досліджувати за день десятки тисяч квадратних кілометрів.

«Якщо ми говоримо про велику кількість військ, якщо ми говоримо про танки та інші типи систем, які потрібні для великої наступальної операції – це якраз ті речі, які Global Hawk з легкістю фіксує. І коли мова про збір розвідданих і спостереження, про візуальне вивчення супротивника і місцевості, то тут Global Hawk дійсно кращий з кращих», – розповідає директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер.

Маршрут і технічні можливості БПЛА дозволяють йому вивчати не лише окуповані райони, а й територію за межами українського кордону, каже редактор профільного авіаційного ресурсу Military Aviation Денис Томенчук.

«Це прикордонні території з Росією, які межують з Донецькою та Луганською областю. Тобто, якщо на півночі він наближається до кордону на 60 кілометрів, то, відповідно, ще 150 кілометрів РФ він, можливо, фіксує», – зауважує Денис Томенчук.

Маршрут безпілотника Global Hawk з авіабази до лінії розмежування на сході України
Маршрут безпілотника Global Hawk з авіабази до лінії розмежування на сході України
Дані, які ми отримуємо з безпілотників – дуже важливі для прийняття рішень
Петро Гаращук

Томенчук вже давно стежить за роботою «яструба» в Україні. З 2016 року нарахував більше 30 таких польотів. Були випадки, згадує оглядач, коли літальний апарат кружляв у небі над Донеччиною до 10 годин поспіль. Професійні розвідники запевняють, зібрана таким чином інформація, може серйозно впливати на ведення бойових дій.

«Плани розробляються і затверджуються з детальними доповідями щодо наявності у противника бойової техніки, інших засобів ведення війни реально на певних напрямках, і війська розташовуються відповідно до планів. Дані, які ми отримуємо з безпілотних літаків-розвідників, дуже важливі для прийняття рішень і для підтвердження даних з інших видів розвідки», – зазначає колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони України Петро Гаращук.

Розвіддані США та Україна

Та чи діляться США розвідданими з українським Генштабом? У 2017 році під час свого візиту до Вашингтону в ефірі Fox News президент України Петро Порошенко заявляв про активний обмін інформацією.

Wall Street Journal ще в 2015 році опублікував матеріал, де було зазначено, що США надають Україні розвіддані, зокрема, супутникові знімки, але з деякими обмеженнями. Наприклад, якість зображень спеціально погіршується, інформацію відправляють з затримкою, а російську територію і зовсім затемнюють. Робила це адміністрація Обами, як стверджують автори публікації, щоб не провокувати Росію.

Технічні характеристики безпілотника ВПС США Global Hawk
Технічні характеристики безпілотника ВПС США Global Hawk
Всі місії виконуються у повній координації з приймаючими країнами
Прес-служба ВПС США

Тепер, у відповідь на запит «Донбас.Реалії», в ВПС США повідомили, що всі польоти узгоджують з українською стороною, а також підтвердили, що надають Києву розвіддані, зібрані Global Hawk. Втім, не вказавши жодних деталей.

«Оскільки це питання, що відноситься до політики і безпеки, ми не можемо обговорювати оперативні деталі. Ми використовуємо засоби для збору розвідданих, спостереження і тактичної розвідки на окремих територіях, виходячи з загроз на територіях, які звертаються до нас за допомогою. Всі місії виконуються у повній координації з приймаючими країнами», – йдеться у відповіді на запит.

Відповідь прес-служби ВПС США в Європі та Африці на запит «Донбас.Реалії»
Відповідь прес-служби ВПС США в Європі та Африці на запит «Донбас.Реалії»

Навіть попри обсяг даних, які отримує Україна, аналітики впевнені – польоти Global Hawk це суттєвий фактор стримування Росії.

«Якщо буде реальна концентрація військ для нового контрнаступу, то американці можуть попередити і таким чином навіть зірвати плани росіян, якщо вони сигналізуватимуть, що ми передамо відповідні дані», – зауважує заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Що Global Hawk фіксує про анексований Крим

Тільки Донбасом Global Hawk не обмежується. Польоти американського стратегічного безпілотника також фіксують вздовж узбережжя анексованого Криму. Тут присутність американських «розвідників» навіть більш масштабна. 30 січня цього року біля кримського узбережжя зафіксували відразу три літаки США.

«P-8 Poseidon, P-3 Orion і, відповідно, RC-135. Ці всі типи літаків також займаються різними типами розвідки. В основному радіо-електронною і сигнальною розвідкою, а P-8 – це ще літак протичовнової боротьби і використовується для координації бойових дій на морі», – розповідає заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

На думку, Бєлєскова, так США досліджує поступову мілітаризацію Криму. Черговий крок у цьому напрямку відбувся відразу після нападу на українську корабельну групу в районі Керченської протоки. Тоді в окупованому Джанкої, що за двадцять кілометрів від адміністративного межі, Росія розмістила вже четвертий в Криму дивізіон зенітних ракетних комплексів С-400.

«Думаю, що це, безумовно, збір інформації, але одночасно також і політичний сигнал. І я думаю, такий моніторинг дуже важливий. В першу чергу, щоб зрозуміти, що робить Росія в Криму. Адже це українська територія. І хоча Крим не є зоною активного військового конфлікту, Росія у військовому плані дуже багато там робить. І для свого флоту, і для розгортання наземних систем оборони і ракетних систем. Можливо, навіть для зміцнення свого ядерного потенціалу... Це те, про що хочуть знати Сполучені Штати – і повинна знати Україна», – зазначає директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер.

«Донбас.Реалії» також звернулися до Генштабу ЗСУ із запитом про польоти американської розвідувальної авіації над територією України, але на момент виходу матеріалу, відповіді не отримали.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

XS
SM
MD
LG